Inne
RSS-
05-12-2015,13:15
Owady mogą rozwiązać problem deficytu białka zwierzęcego
Przyrost ludności na świecie sprawia, że rośnie popyt na białko zwierzęce jako składnik pożywienia dla ludzi i dla zwierząt. Naukowcy oceniają, że do 2050 roku może być większy nawet o 80 proc. -
29-11-2015,12:30
Jemy prawie dwukrotnie więcej mięsa niż zaleca WHO
Niedawno Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem działająca w strukturach WHO, na liście czynników rakotwórczych umieściła wędliny obok papierosów, azbestu i spalin. -
18-11-2015,9:20
Agencja dopłaci do utylizacji padłych zwierząt gospodarskich
Usługi utylizacyjne polegają na zbiorze, transporcie i unieszkodliwianiu padłych zwierząt gospodarskich z gatunku bydło, owce, kozy, świnie lub konie. Koszty będzie pokrywała za rolników w znacznej części (w niektórych przypadkach w całości) ARIMR. -
10-11-2015,13:00
Warsztaty zootechniczne na SGGW
Tematy XIX Warsztaów Zootechnicznych w SGGW obejmują genetykę, leczenie zwierząt, analizy DNA, transpot i ubój zwierząt, a także wpływ spożycia wybranych produktów pochodzenia zwierzęcego na zachorowalność na choroby cywilizacyjne. -
27-10-2015,14:55
Krajowe źródła białka gwarantują bezpieczeństwo paszowe
Białko roślinne pochodzenia krajowego w żywieniu zwierząt monogastrycznych, to temat przewodni sympozjum referatowo-sprawozdawczego za lata 2011-2015. -
12-10-2015,13:10
Do Wspólnoty trafia więcej mięsa owczego i koziego
Najwięcej mięsa koziego i owczego trafia do Unii Europejskiej z Nowej Zelandii.