Świat
RSS-
01-07-2019,13:10
Kozie mleko to samo zdrowie
Oligosacharydy w mieszankach opartych na mleku kozim skutecznie wspomagają wzrost pożytecznych bakterii (bifidobakterii) i hamują aktywność bakterii szkodliwych, takich jak E. coli. -
24-06-2019,9:20
FAO ma nowego dyrektora generalnego
Qu Dongyu, dotychczasowy wiceminister rolnictwa Chin, otrzymał 108 na 191 głosów i został wybrany na nowego dyrektora generalnego Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). -
23-06-2019,11:00
Rolnictwo pochłania lasy w błyskawicznym tempie
Główną przyczyną wycinki lasów jest pozyskanie terenów pod hodowlę bydła, upraw soi, produkcji oleju palmowego i innych produktów rolnych. -
21-06-2019,13:10
Koncerny inwestują w "czyste mięso"
Władze Indii widzą w rozwoju segmentu laboratoryjnej żywności ogromny potencjał do zaspokojenia zwiększających się potrzeb żywieniowych na bazie białka dla szybko rosnącej populacji kraju. -
17-06-2019,14:15
Woda zanieczyszczona azotanami może wywoływać raka
W Polsce według danych Państwowej Inspekcji Sanitarnej najwyższe dopuszczalne stężenie azotanów w wodzie pitnej to 50 miligramów na litr (50 ppm), jest zatem 5 razy wyższe od obecnej amerykańskiej normy. -
20-05-2019,13:10
Praca pszczół jest warta miliardy złotych. 20 maja mają swój dzień
Z szacunków wynika, że ponad 300 tys. gatunków roślin (ponad 87 proc.) na świecie jest zapylanych m.in. przez pszczoły. W Polsce występuje blisko 470 gatunków pszczół. Najbardziej znana jest pszczoła miodna.