Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 12 pasujących wyników.
Smak i aromat wołowiny najważniejsze dla polskich konsumentów
Czym kierują się Polacy przy wyborze mięsa wołowego - najniższą ceną czy dobrą relacją jakości do ceny? Na jakie parametry produktu zwracają największą uwagę? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań...
więcejTrucizna może stać się lekiem? Trwają przełomowe badania
Cyjanobakterie, popularnie zwane sinicami, pojawiające się latem w jeziorach i morzu to zmora kąpiących się. Metabolity sinic są niebezpieczne dla zdrowia. Naukowcy z Uniwersytetu...
więcejNajzdolniejsi naukowcy ze stypendiami
W gronie 209 najzdolniejszych polskich młodych naukowców nagrodzonych stypendiami przyznawanymi przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego znalazły się trzy osoby z Uniwersytetu...
więcejUczelnia i samorząd będą promować naukę. Powstanie piękne centrum
Prawie 16,7 mln zł dofinansowania otrzyma Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie z Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia Mazury na budowę i wyposażenie Centrum Popularyzacji Nauki i...
więcejOd widelca do zagrody, czyli optymalizacja produkcji wołowiny
Dobiega końca realizowany od 2009 roku interdyscyplinarny projekt naukowy ProOptiBeef, którego celem jest zwiększenie innowacyjności polskiego sektora wołowiny poprzez dostarczenie wiedzy...
więcejAkademia Genomowa, czyli badanie DNA buhajów od kuchni
Od sierpnia polscy hodowcy bydła mlecznego mogą z niego korzystać z nasienia buhajów wycenionych genomowo. Tymczasem na świecie już 70 proc. nasienia używanego w inseminacji pochodzi od...
więcejOlimpijskie zmagania rozpoczęte - niech wygrają najlepsi
W sobotę 27 maja część teoretyczna i praktyczna, a w niedzielę uroczyste ogłoszenie wyników XLVI edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych. Tak w...
więcejFinał OWiUR. Olsztyn czeka na olimpijczyków
27 i 28 maja na terenie Kampusu Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie odbędą się eliminacje centralne - Finał XLVI OWiUR. Uczniowie rywalizować będą w 8 blokach tematycznych: produkcja...
więcejEliminacje okręgowe na UWM w Olsztynie
Stu czterdziestu uczestników z 30 szkół wzięło udział 14 kwietnia w 46. eliminacjach okręgowych Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim. W...
więcejEliminacje okręgowe XLII edycji OWiUR w Olsztynie
20 kwietnia Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie kolejny raz gościł uczestników Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolnych. W eliminacjach okręgowych wzięło udział 160 uczniów z...
więcejZwycięzcy etapu centralnego w Olsztynie odebrali dyplomy i cenne nagrody
Najpierw w części teoretycznej, a później praktycznej walczyli o zwycięstwo w Olsztynie uczniowie z całej Polski, którzy zakwalifikowali się do eliminacji centralnych XXXIX edycji...
więcejZobacz, jak olimpijczycy walczyli o zwycięstwo w Olsztynie
W tym roku organizatorzy eliminacji centralnych XXXIX edycji Olimpiady Wiedzy i Umiejętności Rolniczych wysoko postawili poprzeczkę uczniom startującym w finale. Zarówno w części teoretycznej...
więcej