Bydło
RSS-
12-04-2015,14:10
Od widelca do zagrody, czyli optymalizacja produkcji wołowiny
Dobiega końca realizowany od 2009 roku interdyscyplinarny projekt naukowy ProOptiBeef, którego celem jest zwiększenie innowacyjności polskiego sektora wołowiny poprzez dostarczenie wiedzy związanej z zarządzaniem jakością mięsa. -
11-04-2015,19:45
Ceny skupu mleka w Unii Europejskiej
Ceny skupu mleka w krajach UE na koniec okresu kwotowego bardzo się zróżnicowały, co miało wpływ na opłacalność produkcji. W niektórych krajach płacono za mleko 25 centów a w innych cena skupu dochodziła do 37 centów. -
10-04-2015,13:05
Branża mleczarska coraz mniej rentowna
W 2014 roku pogorszyły się wyniki finansowe sektora mleczarskiego. Wprawdzie wzrosły nieznacznie przychody firm, ale jeszcze bardziej w górę poszły koszty produkcji. -
09-04-2015,9:50
Kwot mlecznych już nie ma. Rolnicy się boją, eksperci uspokajają
Polscy rolnicy mogą skorzystać na zniesieniu kwot mlecznych. Eksperci podkreślają, że koniec ograniczeń może wpłynąć na zwiększenie mocy produkcyjnej, która wciąż nie jest w pełni wykorzystywana. -
08-04-2015,10:50
Produkcja bydła idzie w górę. Polska unijnym liderem
W 2014 roku rolnicy z krajów Unii Europejskiej wyprodukowali o 0,7 proc. więcej bydła (w tonach) niż przed rokiem. Ubój w sztukach zmniejszył się o 0,1 proc. -
06-04-2015,10:10
Nie żałujmy paszy treściwej dla opasów
O ile krowy mięsne, jałówki i cielęta mogą być karmione jedynie paszą objętościową, o tyle opasy przeznaczone na ubój powinny otrzymywać wysokiej jakości pasze treściwe.