GK Gobarto przedstawia kolejne finansowe sprawozdanie
W pierwszym kwartale 2019 roku Grupa Kapitałowa Gobarto wypracowała 5,5 mln zł skonsolidowanego zysku netto przy przychodach w wysokości ponad 500 mln zł. Zysk EBITDA (powiększony o amortyzację) wyniósł 22,74 mln zł.
Najlepszy wynik w grupie zanotował segment "Mięso i wędliny" reprezentowany przez spółkę Gobarto S.A. Przychody wyniosły 401,73 mln zł. Zysk operacyjny osiągnął wartość 6,87 mln zł, natomiast EBITDA 11,52 mln zł.
Dwie chlewnie w programie Gobarto 500 powstały w Pszczółczynie
Żaden z trzech pozostałych, głównych segmentów działalności GK ("Przetwórstwo", "Trzoda Chlewna", "Zboża") nie odnotował straty w omawianym okresie.
Dzięki możliwości wdrożenia standardu MSSF 16 (Międzynarodowy Standard Sprawozdawczości Finansowej), po raz pierwszy GK Gobarto ujęła w skonsolidowanym sprawozdaniu finansowym aktywa i zobowiązania, wynikające z długoterminowych umów leasingu operacyjnego, najmu bądź dzierżawy (umowy głównie dotyczą działek, gruntów, nieruchomości, wózków widłowych) oraz posiadanych praw z tytułu wieczystego użytkowania gruntów.
Spowodowało to wzrost aktywów trwałych i zobowiązań finansowych o 20,98 mln zł oraz zysku EBITDA o 0,5 mln zł.
- W pierwszym kwartale roku wypracowaliśmy zysk we wszystkich kluczowych obszarach działalności Gobarto. Rosnące ceny żywca wieprzowego na niemieckiej giełdzie ZMP sprawiają, że produkcja trzody chlewnej ponownie zaczyna być opłacalna - mówi Marcin Śliwiński, prezes zarządu Gobarto S.A.
- Utrzymujący się w kolejnych tygodniach trend wzrostowy powinien przełożyć się na poprawę wyników w segmencie "Trzody chlewnej" w następnych kwartałach. Z kolei coraz lepsza kondycja segmentu "Przetwórstwa" to efekt zakończonego procesu restrukturyzacji oraz integracji przejętych aktywów z pozostałą sferą działalności Grupy Gobarto - dodał.
Podejmowane działania przez GK Gobarto spięte są klamrą nowej strategii rozwoju na lata 2019-2024, opierającej się m.in. na wzmocnieniu dotychczasowej pozycji jednego z liderów w obszarze produkcji mięsa czerwonego oraz inwestowaniu w nowe fermy zarodowe, zapewniające zaopatrzenie dla powstających w ramach programy Gobarto 500 chlewni.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś