Stypendium Helmuta Claasa
Fundacja Claas przyznała stypendia obiecującym talentom w dziedzinie nauk rolniczych za prace dyplomowe z inżynierii rolniczej. Zwycięzcami stypendium Helmuta Claas i innych międzynarodowych nagród o łącznej wartości 45 tys. euro zostali studenci z Bułgarii, Holandii, Niemiec, Polski, Rosji, Rumunii, Słowacji, Węgier i Wielkiej Brytanii.
Otwarcie nowego centrum rozwoju elektroniki Claas
W trakcie uroczystości wręczenia nagród, studenci wygłosili prelekcje dotyczące ich prac dyplomowych i przedstawili wyniki przeprowadzonych przez siebie badań. Odczytom towarzyszyło wiele emocji i napięcie trwało do końca, ponieważ nazwiska zwycięzców ogłoszono dopiero po wygłoszonych prelekcjach. Długo wyczekiwane i cenne dla uczestników dyplomy osobiście wręczył Prezes Fundacji Claas - Helmut Claas.
Stypendium Helmuta Claasa wspiera studentów studiów inżynierskich oraz studiów z zakresu zarządzania biznesem. Pierwsza nagroda stypendialna o wartości 7200 euro została przyznana Dagmarze Wicklow, studentce nauk rolniczych na Uniwersytecie w Kassel w Witzenhausen. Jej praca licencjacka dotyczyła analizy biznesowej oraz teoretycznej analizy systemu utrzymania krów opiekujących się cielętami w ekologicznym gospodarstwie bydła mlecznego.
Drugą nagrodę otrzymał Hubertus Kleuter, student nauk rolniczych o specjalności inżynieria rolnicza na Uniwersytecie Technicznym w Osnabrück. Zdobył on nagrodę o wartości 6.000 euro za pracę magisterską na temat korzyści stosowania analizy bliskiej podczerwieni (NIR) do oceny jakości płynnych nawozów.
Trzecią nagrodę w wysokości 4.800 euro otrzymał Tobias Rapp z Uniwersytetu w Hohenheim za pracę magisterską dotyczącą pomiaru prędkości przepływu i tworzenia się profilu przepływu w fermentatorze biogazowym dla nowo wytworzonego mieszadła bionicznego bez uwzględnienia gęstości badanych cieczy.
Czwarta nagroda o wartości 3.600 euro trafiła do Simona Wolframa z Uniwersytetu w Kassel w Witzenhausen. Prowadził on badania na temat użyteczności i przyszłości stosowania owadów jako środka spożywczego i składnika pasz w europie, ze szczególnym uwzględnieniem rynku niemieckiego.