Wieprzowina w cenie więc tuczniki są droższe
Tuczniki w Niemczech w kolejnym tygodniu były droższe. Na wyższą cenę skupu wpływają sezon grillowy oraz rosnący popyt na te zwierzęta.
Żywiec wieprzowy jest towarem pożądanym nie tylko na rynku niemieckim, ale także w innych krajach Unii Europejskiej. Wpływa na to słoneczna pogoda, która naturalnie przekłada się na sezon grillowy i większe spożycie wieprzowiny.
Zakłady przetwórcze w Niemczech, Holandii i Belgii zgłaszają coraz większe zapotrzebowanie na tuczniki. W ubiegłym tygodniu we wszystkich tych krajach ceny żywca wieprzowego wzrosły o pięć centów. Z kolei w Austrii odnotowano wzrost o trzy centy.
Myśliwi strzelają do dzików. PZŁ odpowiada na zarzuty
Tuczniki w bieżącym tygodniu w Niemczech podrożały o kolejne dwa centy. Według danych niemieckiego stowarzyszenia producentów trzody chlewnej VEZG wzrosły one do wysokości 1,44 euro za kilogram w wadze bitej ciepłej czyli około 6,19 zł/kg.
Analitycy Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej podkreślają, że te optymistyczne ruchy cenowe wynikają wciąż z niewystarczającej podaży żywca dla rosnących potrzeb przetwórstwa.
Producenci trzody chlewnej w Niemczech doskonale wpisują się w rosnący popyt na wieprzowinę. Według danych przedstawionych przez portal euromeatnews.com w pierwszym kwartale tego roku produkcja tego mięsa wzrosła tam o 1,8 proc. tj. o 36,6 tys. ton w porównaniu do ubiegłego.
Produkcja wieprzowiny w Niemczech pierwszych trzech miesiącach 2018 r. wyniosła 2,06 mln ton. W tym okresie ubito tam niemal prawie 14,54 mln szt. świń, czyli 82,5 tys. sztuk więcej niż w ubiegłym roku.
Więcej ubojów odnotowano wśród zwierząt wyprodukowanych w Niemczech. O 120,5 tys. sztuk zmalała natomiast liczba ubojów tuczników pochodzących z importu.
- Książki warte polecenia: Sygnały świń