Tania wieprzowina zalega w magazynach
Mięso wieprzowe jest coraz tańsze. Ceny mimo to nie zachęcają konsumentów do zwiększonych zakupów tych produktów. Zamówienia ze strony handlu są więc małe, a magazyny stają się coraz bardziej wypełnione.
Mięso wieprzowe mimo zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia nie cieszy się większym zainteresowaniem konsumentów. Wprost przeciwnie. Święta przypadają bowiem w sobotę i niedzielę więc ilość wieprzowiny kupiona na tę okazję może być taka sama jak w każdy weekend.
Oferty sprzedaży wieprzowiny już teraz pokazują spadkowy trend - informuje TVP 1. Ceny najlepszych gatunków mięs wyraźnie spadły. Kilogram szynki z kością kosztuje od 7,5 do 7,8 zł. Karkówkę można kupić już po 9-9,1 zł. Nieco droższy jest schab, który kosztuje 10,5-10,6 zł.
Półtusze są również tanie. Jak informuje TVP 1 kilogram krajowego surowca można już kupić za 7,4-7,5 zł. Z kolei importowane mięso jest 40 groszy droższe od naszego choć biorąc pod uwagę koszty rozbioru mięsa jest to niewielka różnica.
Produkcja świątecznych wyrobów również jest daleka od oczekiwań. Tanieją tłuszcze i mięsa drobne, które są zwykle wykorzystywane do przygotowywania pasztetów. Słonina jest już o dwa złote tańsza niż przed rokiem i kosztuje od 1,5 do 3,4 zł za kilogram.