Ceny tuczników nie wzrosną, ale też nie powinny maleć

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
30-04-2024,11:15 Aktualizacja: 30-04-2024,11:15
A A A

Notowanie cen skupu żywca wieprzowego VEZG w Niemczech pozostają niezmienne od wielu tygodni.

– Rynek u naszych zachodnich sąsiadów pozostaje zbilansowany. Optymistyczne oczekiwania producentów świń na stopniowy wzrost cen nie sprawdziły się – mówi Aleksander Dargiewicz, prezes Krajowego Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG.

Cena tuczników w najbliższym tygodniu utrzyma się na poziomie 2,20 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc).

Przetwórcy narzekają na niskie marże handlowe i dążą do zwiększenia presji na ceny skupu żywca.

  • Trwają ważne negocjacje dotyczące powrotu niemieckiej wieprzowiny na rynek chiński
  • Ciepła aura i czas wolny wpłyną na podniesienie spożycia wieprzowiny
  • Przetwórcy dążą do zwiększenia presji na ceny skupu żywca

cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, niemiecka cena

Średnia cena tuczników w Unii Europejskiej wzrosła

Notowania żywca wieprzowego w większości krajów Wspólnoty od początku lutego rosną. W drugim tygodniu kwietnia ceny w krajowych skupach były o 11,23 euro za 100 kg wyższe niż średnia w Unii Europejskiej.    Na rynku unijnym,...

Rozpoczęcie sezonu grillowego oraz niewielki wzrost eksportu powinny jednak wpłynąć na większą konsumpcję wieprzowiny, co może być impulsem do lekkiego wzrostu cen tuczników.

– Szczególnego znaczenia nabierają także negocjacje dotyczące powrotu niemieckiej wieprzowiny na rynek chiński, który został zablokowany po wybuchu epidemii ASF w Niemczech – podkreśla Dargiewicz.

Okres złej pogody i związanej z tym opóźnienie początku sezonu grillowego minął.

Ciepła aura i czas wolny podczas długiego weekendu podniesie poziom konsumpcji wieprzowiny w Polsce.

– W poprzednich dwóch tygodniach obserwowaliśmy spadki cen skupu w krajowych ubojniach. Obecnie mamy okres stabilizacji cenowej i należy spodziewać się dominacji trendu bocznego w skupach przez najbliższe dni – podsumowuje Dargiewicz.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA