Czy rynek mleka odrobi straty związane z Covid-19?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
29-07-2020,12:00 Aktualizacja: 29-07-2020,11:17
A A A

Skup mleka w Unii Europejskiej w najbliższej przyszłości wzrośnie, podobnie jak eksport produktów mleczarskich. Tak wynika z krótkoterminowej perspektywy dla rynków rolnych Wspólnoty opublikowanych przez Komisję Europejską.

Rosnący popyt na produkty mleczarskie, jak podaje Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka w oparciu o raport KE, nie pokryje w pełni strat związanych z zamknięciem sektora HoReCa z powodu Covid-19.

Otwarcie sektora HoReCa oraz łagodzenie obostrzeń związanych z koronawirusem, wpływa na pozytywne prognozy dotyczące rynków rolnych, w tym rynku mleka.

  • Wielkość skupu mleka w UE może wynieść około 144 mln ton
  • Wielkość produkcji mleka wzrośnie z powodu dobrych plonów użytków zielonych
  • Produkcja mleka wzrośnie w Niemczech, we Włoszech, w Hiszpanii oraz w Niderlandach
  • Ceny produktów mleczarskich będą rosły
  • Rosnący popyt na produkty mleczarskie nie zrekompensuje strat poniesionych z powodu Covid-19

ceny produktów mlecznych, masło w blokach, mleko w proszku, ser, ceny w Polsce

Wahania cen produktów mleczarskich

Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w drugim tygodniu lipca spadły ceny masła w blokach, odtłuszczonego i pełnego mleka w proszku. Notowania masła w blokach były o 15% niższe niż w ubiegłym roku, a masła...

Wyprodukujemy więcej mleka

Konsumpcja produktów mleczarskich zwłaszcza teraz tj. w okresie wakacyjnym, rośnie. Niestety rosną również ceny żywności.

Wielkość skupu mleka w UE, jak wynika z prognozy KE, może wynieść około 144 mln ton tj. o 0,7% więcej niż w 2019 roku.

Wzrost produkcji i skupu mleka może wynikać z dobrego stanu użytków zielonych, które zapewniły hodowcom bazę najtańszych pasz dla bydła czyli objętościowych. Szczególnie dobre warunki panują na południu i zachodzie Europy.

Produkcja mleka najbardziej ma wzrosnąć w Niemczech, we Włoszech, w Hiszpanii oraz w Niderlandach.

Ceny produktów mleczarskich rosną

Ceny produktów mleczarskich, głównie odtłuszczonego mleka w proszku i masła, w czasie pandemii malały.

mastitis, zapalenie wymienia, koszty choroby, spadek wydajności, brakowanie krów,

Mastitis najbardziej kosztowna choroba krów

Koszty bezpośrednie związane w zapaleniem wymienia wynikają z nakładów poniesionych na leczenie krów, strat powodowanych mlekiem karencyjnym oraz dodatkowej pracy personelu. Z kolei do kosztów pośrednich należy wliczyć m.in....

KE informuje, że w minionych tygodniach trend ten uległ zmianie. Ma się on utrzymać w kolejnych tygodniach co oznacza, że ceny tych produktów będą znacznie wyższe od interwencyjnych.

Niestety rosnący popyt na sery i świeże produkty mleczarskie, co podkreśla PFHBiPM, nie zrekompensuje strat, które zostały poniesione wskutek zamknięcia sektora HoReCa.

KE informuje, że eksport sera do Japonii i Wielkiej Brytanii ma wrosnąć o 2%. Jednak jego produkcja zmaleje, głównie wskutek spadku spożycia. Mniejsza, aż o 4%, ma być również prognozowana produkcja świeżych produktów mleczarskich.

Eksport pełnego i odtłuszczonego mleka w proszku z UE ma wzrosnąć. Wspólnota jeśli chodzi o te produkty, jest konkurencyjna na światowym rynku. KE przewiduje, że eksport masła, PMP i OMP będzie więc większy i osiągnie poziom zbliżony do tego, który był notowany w 2018 r.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA