Czy rynek mleka odrobi straty związane z Covid-19?
Skup mleka w Unii Europejskiej w najbliższej przyszłości wzrośnie, podobnie jak eksport produktów mleczarskich. Tak wynika z krótkoterminowej perspektywy dla rynków rolnych Wspólnoty opublikowanych przez Komisję Europejską.
Rosnący popyt na produkty mleczarskie, jak podaje Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka w oparciu o raport KE, nie pokryje w pełni strat związanych z zamknięciem sektora HoReCa z powodu Covid-19.
Otwarcie sektora HoReCa oraz łagodzenie obostrzeń związanych z koronawirusem, wpływa na pozytywne prognozy dotyczące rynków rolnych, w tym rynku mleka.
- Wielkość skupu mleka w UE może wynieść około 144 mln ton
- Wielkość produkcji mleka wzrośnie z powodu dobrych plonów użytków zielonych
- Produkcja mleka wzrośnie w Niemczech, we Włoszech, w Hiszpanii oraz w Niderlandach
- Ceny produktów mleczarskich będą rosły
- Rosnący popyt na produkty mleczarskie nie zrekompensuje strat poniesionych z powodu Covid-19
Wahania cen produktów mleczarskich
Wyprodukujemy więcej mleka
Konsumpcja produktów mleczarskich zwłaszcza teraz tj. w okresie wakacyjnym, rośnie. Niestety rosną również ceny żywności.
Wielkość skupu mleka w UE, jak wynika z prognozy KE, może wynieść około 144 mln ton tj. o 0,7% więcej niż w 2019 roku.
Wzrost produkcji i skupu mleka może wynikać z dobrego stanu użytków zielonych, które zapewniły hodowcom bazę najtańszych pasz dla bydła czyli objętościowych. Szczególnie dobre warunki panują na południu i zachodzie Europy.
Produkcja mleka najbardziej ma wzrosnąć w Niemczech, we Włoszech, w Hiszpanii oraz w Niderlandach.
Ceny produktów mleczarskich rosną
Ceny produktów mleczarskich, głównie odtłuszczonego mleka w proszku i masła, w czasie pandemii malały.
Mastitis najbardziej kosztowna choroba krów
KE informuje, że w minionych tygodniach trend ten uległ zmianie. Ma się on utrzymać w kolejnych tygodniach co oznacza, że ceny tych produktów będą znacznie wyższe od interwencyjnych.
Niestety rosnący popyt na sery i świeże produkty mleczarskie, co podkreśla PFHBiPM, nie zrekompensuje strat, które zostały poniesione wskutek zamknięcia sektora HoReCa.
KE informuje, że eksport sera do Japonii i Wielkiej Brytanii ma wrosnąć o 2%. Jednak jego produkcja zmaleje, głównie wskutek spadku spożycia. Mniejsza, aż o 4%, ma być również prognozowana produkcja świeżych produktów mleczarskich.
Eksport pełnego i odtłuszczonego mleka w proszku z UE ma wzrosnąć. Wspólnota jeśli chodzi o te produkty, jest konkurencyjna na światowym rynku. KE przewiduje, że eksport masła, PMP i OMP będzie więc większy i osiągnie poziom zbliżony do tego, który był notowany w 2018 r.
- Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)