Warzyw brakuje na rynku. Ceny rosną nawet ponad dwukrotnie
Głównym powodem "kryzysu sałatkowego" - niedoboru i wzrostu cen świeżych warzyw w wielu krajach europejskich jest zła pogoda w Hiszpanii i w Maroku. W tej sytuacji dla pierwszego kraju priorytetem jest ochrona własnego rynku.
Według "El Mundo", istnieje wiele powodów niedoboru świeżych warzyw w Wielkiej Brytanii i w Europie Środkowej. Są uprawiane w szklarniach zasilanych gazem, a rolnicy oszczędzają energię ze względu na rosnące koszty.
Supermarkety reglamentują sprzedaż owoców i warzyw
Do tego rzeczywiście doszły niekorzystne warunki klimatyczne w rolniczej południowej Hiszpanii - ciepły początek zimy i mroźne ostatnie tygodnie, co spowodowało wzrost cen u źródła. Na północy Maroka miały natomiast miejsce powodzie.
W ostatnich 30 dniach ceny pomidorów na giełdzie rynku rolnego wzrosły o prawie 60 proc. (z 1,25 ero/kg do 1,99 euro), ogórków o 120 proc. (z 0,91 euro/kg do 1,98 euro), a papryki o ponad 100 proc. (z 1,07 euro/kg do 2,19 euro) - poinformował dziennik.
Na konferencji prasowej po spotkaniu z przedstawicielami sektora spożywczego Luis Planas, minister ds. rolnictwa wskazał na trudności rynku żywnościowego związane ze wzrostem nakładów, problemami z transportem i logistyką na poziomie światowym, a także ekstremalną suszą, która dotknęła wiele krajów.
Za zamkniętymi drzwiami polityk mówił jednak także o silnym wzroście eksportu w niektórych sektorach i ich wpływie na kształtowanie się cen jako kluczowym czynniku wielu konkretnych niedoborów - ujawnił "El Mundo". Szef resortu wskazał na eksport owoców, warzyw, mięsa wieprzowego i żywca jako przyczynę wzrostu cen na rodzimym rynku.
Planas zapewnił jednak, że koszty produkcji już zaczynają się zmniejszać, chociaż nie od razu nastąpi spadek cen w sklepach ze względu na złożoność łańcucha pokarmowego. Sytuacja niedoborów lub wysokich cen warzyw może jeszcze potrwać dwa albo trzy tygodnie.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś