Żywiec wieprzowy w skupie nie był tańszy ani droższy
Ceny żywca wieprzowego w krajach Unii Europejskiej nie są tak wysokie jak jeszcze kilka miesięcy temu. Na szczęście już nie maleją i co ważne dla hodowców i producentów trzody chlewnej są one stabilne.
Ubojnie w krajach Unii Europejskiej w ubiegłym tygodniu, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, nie zmieniały swoich cenników.
Żywiec wieprzowy charakteryzuje się więc dużą podażą w porównaniu do wcześniejszych tygodni, a także zwiększoną liczbą ubojów. Wpływ na tę sytuację mają już zbliżające się Święta Bożego Narodzenia.
ASF. Wirus zabił dziki w kolejnych powiatach w pobliżu Warszawy
Tuczniki w Niemczech w tym tygodniu, zdaniem analityków KZP-PTCH, charakteryzują się dużym zainteresowaniem zakładów mięsnych. Zdecydowanie zauważalny jest tam wpływ okresu przedświątecznego.
Żywiec wieprzowy w większej liczbie trafia więc do ubojni i jest on łatwo zagospodarowany. W związku z tym ceny pozostały na ubiegłotygodniowym poziomie i wynoszą one 1,45 euro za kilogram w wadze bitej ciepłej czyli około 6,1 zł/kg wbc.
Tuczniki w Polsce, według ostatnich notowań ministerstwa rolnictwa z 23 listopada kosztowały 5,99 złotych za kilogram w wadze bitej ciepłej oraz 4,63 zł za kilogram w wadze żywej. To o 0,58 proc. mniej niż tydzień wcześniej.
Hodowcy i producenci świń w Danii i Holandii, podobnie jak w Niemczech, w bieżącym tygodniu otrzymywali za tuczniki tę samą cenę. W pierwszym przypadku według Danish Crown wyniosła ona 9,60 DKK/kg wbc tj. ok. 5,45 zł/kg. W drugim zakład mięsny Vion Food Group płacił 1,45 euro/kg wbc tj. ok. 6,11 zł/kg.
Ceny prosiąt nieco zmalały w ubiegłym tygodni. W tym utrzymały one swój poziom. W Niemczech według VEZG kosztowały one 46,50 euro za 28 kg tj. ok. 195 zł. W Danii wyniosły one 365 DKK za 30 kilogramowe prosię tj. ok. 207 zł. Z kolei w Holandii za 25 kg prosięta hodowcy musieli zapłacić 35,50 euro tj. ok. 150 zł.
- Książki warte polecenia: Sygnały świń