Rynek wieprzowiny liczy na odbicie. Eksport ma w końcu iść w górę

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: BGŻ, (em) | redakcja@agropolska.pl
25-05-2015,9:40 Aktualizacja: 25-05-2015,11:09
A A A

Produkcja wieprzowiny na świecie powinna w bieżącym roku zwiększyć się o 1,9 proc. do 119,4 mln ton. Wzrost wytwórczości wspierany jest przez stosunkowo niskie ceny paszy.

Eksperci Organizacji Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oceniają, że ważną rolę na rynku odgrywają Chiny, gdzie wytwórczość tego gatunku mięsa wzrośnie o 1,2 proc. do 57,8 mln ton. Jak informują z kolei analitycy BGŻ ten wielki kraj utrzyma pozycję lidera z 48-procentowym udziałem w globalnej produkcji.

lochy, maciory, pogłowie, trzoda chlewna, Chiny

Coraz mniej loch w Chinach

Pod koniec kwietnia chiński rząd opublikował raport, z którego wynika że pogłowie loch w ciągu tego miesiąca zmalało o 1,7 proc., czyli o 685 tys. sztuk. Natomiast w porównaniu do kwietnia 2014 r. było ono mniejsze o 14,9 proc.(7,2...

Lepiej ma być również u pozostałych czołowych producentów. W Japonii, Korei Południowej i Stanach Zjednoczonych, gdzie w 2014 roku panował wirus PED stopniowo odbudowywane jest bowiem pogłowie trzody.

Z kolei na rynku EU wzrost produkcji wspierany jest przez zwiększenie pogłowia loch rozpłodowych, które wzrosło pierwszy raz od kilku lat.

Wyższa wytwórczość w krajach, które są ważnymi eksporterami wieprzowiny przyczynia się do ożywienia światowego handlu. FAO prognozuje, że po dwóch latach spadków nastąpi odbicie w eksporcie o 1,6 proc. do 7,1 mln ton. Ożywienie w sprzedaży będzie wspierane przez stosunkowo niskie ceny mięsa.

Spadek stawek obserwowany w 2014 r., spowodowany był przede wszystkim wprowadzeniem przez Rosję embarga na wieprzowinę m.in. z UE, USA, Kanady. We Wspólnocie restrykcje te sprawiły, że na wewnętrznym rynku zostało więcej surowca, a to wywołało presję na spadki stawek.

Potwierdza to również indeks FAO dla tego gatunku mięsa, który od rekordowo wysokiego poziomu w czerwcu 2014 r. obniżył się do kwietnia br. aż o 37 proc.

Eksperci wskazują, że w tym roku więcej wieprzowiny sprowadzą Chiny, Meksyk, Korea Południowa, Wietnam, Australia, Angola, Singapur i Kolumbia. Natomiast z powodu rosnącej produkcji krajowej importem mniej zainteresowane będą m.in. USA, Rosja oraz Japonia.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA