Hodowcy są rozczarowani. Dobrze, że 2018 rok już się zakończył

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
07-01-2019,18:35 Aktualizacja: 07-01-2019,18:39
A A A

Rynek wieprzowiny w ubiegłym roku przyniósł hodowcom i producentom trzody chlewnej duże rozczarowanie.

Cena tuczników pod koniec 2018 roku ustabilizowała się na niskim poziomie. W Niemczech, czyli w kraju który wyznacza trendy w Unii Europejskiej, od 13 tygodni pozostaje ona na poziomie 1,36 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc) tj. około 5,83 zł.

Wieprzowina w styczniu zazwyczaj nie drożeje, ponieważ handel w tym czasie odnotowuje zastój. Stąd, jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, takie kraje jak Francja i Hiszpania organizują są kampanie promocyjne w sieciach handlowych.

litwa, handel wieprzowiną, import świń, Giedrius Surplys, Darius Remeika

Litwa sprawdzi sprowadzane z Polski świnie i wieprzowinę

W tym tygodniu Litwa zamierza dokładnie przyjrzeć się sprowadzanym z Polski świniom i mięsu wieprzowemu - zapowiada Darius Remeika, kierownik tamtejszej Państwowej Służby Kontroli Żywności i Weterynarii. Jest to reakcja na obowiązujący od połowy...

Kampanie promocyjne mają na celu zachęcenie konsumentów do spożywania wieprzowiny.

Ceny tuczników w Polsce pod koniec ubiegłego roku w klasie E w notowaniach ministerstwa rolnictwa zmalały o 9,4 proc. w porównaniu rok do roku.

Hodowcy trzody chlewnej z Belgii oraz Danii również odczuli bardzo duże spadki cen skupu tuczników. Według notowań ISN (Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands e.V.) wyniosły one odpowiednio 11,2 proc. oraz 9,0 proc. w porównaniu do tego samego okresu w ubiegłym roku.

Wyższe ceny skupu odnotowano za to w Meksyku, Korei Południowej, na Filipinach, w Rosji, czy Japonii.

Ceny żywca wieprzowego, jak informuje KZP-PTCH, pozostały w tych krajach na poziomie zapewniającym rolnikom zadowalające zyski.

  • Tematy związane z hodowlą i produkcją trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA