Za mało ryby w rybie, za dużo glazury
106 podmiotów, w tym 67 producentów i 39 sklepów, objęła kontrola jakości handlowej ryb i przetworów rybnych, przeprowadzona przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
"Pod lupę" trafiły ryby mrożone i wędzone, konserwy oraz marynaty. Pod względem cech organoleptycznych sprawdzono 149 partii i nie stwierdzono nieprawidłowości.
IJHAR-S zmienia strukturę i będzie gotowa do nowych zadań
Takowe wykryto natomiast w zakresie parametrów fizykochemicznych, skontrolowanych w 178 partiach (46 - 25,8 proc. - zakwestionowano).
Dotyczyły m.in. zaniżonego udziału składników stałych (ryby i warzyw), zawyżonego udziału glazury i niewłaściwych wartości parametrów w tabeli wartości odżywczych.
249 partii zweryfikowano pod kątem oznakowania. Nieprawidłowości stwierdzono w 41 (16,5 proc.) przypadkach, a było to w ocenie inspektorów m.in.:.
- stosowanie określenia "swojski" w nazwie wyrobu pochodzącego z przemysłowej produkcji i zawierającego dodatki do żywności
- brak podania przy nazwie wyrobu gotowego obowiązkowej informacji o obecności substancji słodzącej
- brak wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców (w tym składników składnika złożonego) lub wskazania składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym
- brak wyróżnienia składników alergennych
- brak informacji o warunkach i czasie przechowywania po otwarciu opakowania
-
podawanie niezgodnie z przepisami informacji o warunkach przechowywania, narzędziu połowowym i obszarze połowu
Wiesz o ciekawym wydarzeniu? Poinformuj nas o tym! Czekamy: redakcja@agropolska.pl