Sprzedaż bezpośrednia będzie łatwiejsza. Minister podpisał rozporządzenie
Produkty z gospodarstwa można będzie sprzedawać podczas wystaw, targów i festynów na terenie całego kraju - zakłada nowe rozporządzenie dotyczące sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzenia zwierzęcego podpisane przez Marka Sawickiego.
Komisja Europejska kilka dni temu zaakceptowała projekt rozporządzenia przygotowany przez resort rolnictwa w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej.
- Podpisałem rozporządzenie dotyczące sprzedaży bezpośredniej zwiększając nie tylko asortyment tych produktów, ale także limity miesięczne i roczne, jakie przysługują producentowi gospodarstwa rolnego w tej sprzedaży - powiedział minister.
Sprzedaż bezpośrednia musi działać. Doprecyzujmy działalność rolniczą
- W ramach sprzedaży rolnicy będą mogli jeździć na festyny, kiermasze, wystawy i promować swoje produkty żywnościowe w całym kraju, a nie tylko - jak było do tej pory - w województwie i powiatach ościennych. Ponadto będą mogli wzajemnie świadczyć sobie usługi, na przykład jeden sąsiad będzie mógł zabrać produkty drugiego. Ułatwia to i obniża koszty sprzedaży - dodał Sawicki.
Rozporządzenie wprowadza wiele ułatwień m.in. dla rolników i pszczelarzy prowadzących sprzedaż bezpośrednią. Nowe przepisy m.in. umożliwiają sprzedaż jaj konsumpcyjnych z gospodarstwa, a także innych produktów - mrożonych tusz drobiu, zajęczaków i zwierząt łownych, skórowanych tusze grubej zwierzyny łownej, patroszonych tusze drobnej zwierzyny łownej, czy żywych ślimaków lądowych. Zwiększone zostały limity produkcji np. drobiu.
Zgodnie z rozporządzeniem będzie można prowadzić sprzedaż bezpośrednią produktów podczas wystaw, festynów, targów oraz kiermaszów organizowanych w celu promocji tych produktów na terytorium całego kraju.
Nowe przepisy doprecyzowują kwestię sprzedaży bezpośredniej z obiektów lub urządzeń ruchomych lub tymczasowych, w tym urządzeń dystrybucyjnych do sprzedaży żywności, takich jak, np. mlekomaty.
Sprzedaż bezpośrednia podpatrzona w Austrii
Ponadto przewiduje się możliwość tzw. "sprzedaży zbiorczej", czyli sprzedaży przez podmiot prowadzący sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia zwierzęcego wyprodukowanych przez inny podmiot prowadzący taką działalność w tym samym powiecie podczas np. festynu.
Akt prawny wejdzie w życie 1 stycznia 2016 r. i uchyli obowiązujące rozporządzenie ministra rolnictwa z grudnia 2006 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej.
W ocenie resortu, zmiany w przepisach wychodzą naprzeciw postulatom organizacji rolniczych i konsumenckich. Polscy rolnicy są coraz bardziej zainteresowani prowadzeniem produkcji żywności w celu jej sprzedaży konsumentom na rynkach lokalnych.
Świadczy o tym stale wzrastająca liczba podmiotów rozpoczynających taką działalność. Ponadto polscy konsumenci są coraz bardziej zainteresowani możliwością zakupu świeżej żywności pochodzenia zwierzęcego, produkowanej w danym rejonie przez lokalnych rolników, gdzie nie ma długich łańcuchów dostaw i pośredników.
Termin wejścia w życie nowych przepisów weterynaryjnych dotyczących sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzenia zwierzęcego zbiegnie się z terminem wejścia w życie ustawy z dnia 9 kwietnia 2015 r. o zmianie ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych oraz niektórych innych ustaw.
Na jej podstawie, od 1 stycznia, rolnicy będą mogli sprzedawać wytworzoną w swoim gospodarstwie żywność bez konieczności rejestracji takiej działalności.
Do tej pory sprzedaż bezpośrednia była możliwa tylko w przypadku produktów nieprzetworzonych. Natomiast sprzedaż produktów przetworzonych wymagała zarejestrowania działalności gospodarczej oraz uzyskania stosownych zgód np. od sanepidu i weterynarii.
Działalność taka będzie opodatkowana w wysokości 2 proc. od wielkości sprzedaży, a obrót nie będzie mógł przekroczyć 600 tys. zł rocznie.