Soki i napoje mogą podrożeć. Sadownicy i rolnicy sporo na tym stracą
Ministerstwo Finansów proponuje podwyżkę stawki VAT na nektary i napoje owocowe lub warzywne z 5 do 23 proc. Jej wprowadzenie będzie odczuwalne nie tylko przez producentów, ale również rolników i sadowników.
Z szacunków Krajowej Unii Producentów Soków wynika, że konsumenci i branża zapłacą 450 mln zł w postaci nowego obciążenia - podaje "Super Express". Polska zmaga się z wielką nadprodukcją owoców i kluczowe jest jej zagospodarowanie.
Rusza kolejny etap skupu jabłek
- Wzrost stawki VAT zmniejszy konkurencyjność napojów owocowych i warzywnych, względem innych produktów do picia. Będzie to miało poważne konsekwencje zarówno dla producentów (najczęściej polskich), konsumentów, ale również dla sadowników - przekonuje Julian Pawlak, Prezes Zarządu Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków.
- Adaptacja branży przetwórczej do nowej sytuacji rynkowej oznacza spadek zapotrzebowania na surowiec o ok. 75 proc. Będzie to potężny cios również dla sadowników, w sytuacji kiedy niezbędne jest zagospodarowanie każdej tony surowca - dodaje.
Według stowarzyszenia, podwyżka najbardziej dotknie producentów jabłek i zagęszczonego soku z tych owoców.
- Szacujemy, że zapotrzebowanie spadnie nawet o 123,5 tys. ton. W kontekście rosyjskiego embarga na eksport tych owoców i coraz większej konkurencji innych z zagranicy takie zmniejszenie krajowego spożycia wygeneruje dalszą nadwyżkę i napięcia na naszym nasyconym rynku - uważa dr Witold Boguta, Prezes Zarządu Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw cytowany przez dziennik.
Zmniejszenie zapotrzebowania na sok dotkliwe będzie także dla ich producentów z czarnej porzeczki, wiśni, aronii, czy marchwi.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś
źródło: "Super Express"