Coraz więcej przeciwników podatku od cukru. Płyną listy do ministrów
Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego (KZPBC) i Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) są przeciwni propozycji wprowadzenia dodatkowej opłaty cukrowej.
"Związek, podobnie jak pozostałe organizacje rolnicze i sadownicze, w tym Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS), podziela argumentację, że cel ustawowy nie zostanie osiągnięty. Doświadczenia innych państw pokazują, że rozwiązania fiskalne są nieskuteczne w kształtowaniu postaw prozdrowotnych, w tym walce z otyłością" - napisano w komunikacie.
Za ten podatek zapłacimy wszyscy. Uderzy rykoszetem w rolników?
Dalej czytamy, że "propozycje przede wszystkim uderzają w branżę zajmującą się uprawą buraka cukrowego i wykorzystującą ten surowiec w produkcji napojów."
Chodzi o projekt ustawy, który znajduje się w konsultacjach publicznych, o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów. Dokument przewiduje m.in. 70 lub 80 groszy opłaty za słodzony napój.
- Wprowadzenie podatku cukrowego będzie miało bardzo negatywny wpływ nie tylko na konkurencyjność zakładów produkujących nektary owocowe, warzywne i owocowo-warzywne, ale dla całej branży zajmującej się uprawą i zagospodarowaniem buraka cukrowego - mówi Krzysztof Nykiel, prezes KZPBC.
Jego zdaniem, wprowadzenie tego opodatkowania przyczyni się do "gigantycznego" zmniejszenia zapotrzebowania na buraki cukrowe, a ostatecznie zagraża dalszej przyszłości krajowej produkcji surowca.
Julian Pawlak, prezes KUPS zaznaczył, że obawy o przyszłość sektora podzielają również sadownicy owoców - w szczególności jabłek i owoców miękkich. Przedstawiciel branży wskazuje, że de facto podatek cukrowy jest podatkiem nakładanym na polskie owoce.
KSC wyprodukowała mniej cukru. Kampania podsumowana
- Dodatkowa opłata spowoduje drastyczny spadek zapotrzebowania na owoce i warzywa dla przetwórstwa o co najmniej 95 tys. ton rocznie. Dotyczyć to będzie w pierwszej kolejności kluczowych polskich owoców - jabłek oraz owoców miękkich, jak: czarna porzeczka, aronia, wiśnia, malina - podkreślił.
KUPS zwraca uwagę, że ustawa uderza w polski przemysł przetwórczy i jego zaplecze surowcowe - sadownictwo.
- Podatek cukrowy dyskryminuje branżę napojową, gdyż projekt w sposób wybiórczy i dyskryminacyjny obciąża tylko jedną kategorię spożywczą - branżę, która zużywa tylko ok. 19 proc. cukru spożywanego w Polsce, natomiast inne zużywające cukier nie będą opodatkowane - dodaje ekspert.
KZPBC, KUPS oraz inne organizacje rolnicze przesłały swoje stanowisko w ramach konsultacji społecznych, do Ministra Zdrowia oraz Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś