Rosja zwiększa produkcję wieprzowiny. Kraj dąży do samowystarczalności
Ministerstwo rolnictwa w Moskwie poinformowało, że w pierwszych ośmiu miesiącach bieżącego roku produkcja mięsa wieprzowego w kraju wzrosła o 8,4 proc. (153,6 tys. ton) do 1,974 miliona ton wagi żywej.
Do zwiększenia produkcji przyczyniły się przede wszystkim embargo wprowadzone przez rząd na mięso m.in. z Unii Europejskiej oraz polityka państwa zmierzająca do samowystarczalności - informuje FAMMU/FAPA. Najbardziej wytwórczość wieprzowiny wzrosła w obwodach kurskim, biełgorodzkim, pskowskim, twerskim, nowosybirskim oraz w Kraju Krasnodarskim.
Według oficjalnych statystyk rządowych z 1 września za kilogram żywca płacono średnio w Rosji 105,5 rubla, czyli 1,6 dolara. Ministerstwo rolnictwa podkreśla, że w pierwszych ośmiu miesiącach br. ceny tego gatunku mięsa wzrosły tylko o 1,2 proc.
Uczestnicy rynku uważają jednak, że stawki za wieprzowinę w rublach poszły w górę o prawie 25 proc., zaś w dolarach sporo spadły ze względu na dewaluację rosyjskiej waluty.