Spada produkcja, podaż i przerób rzepaku
Zbiory rzepaku w Unii Europejskiej w 2015 roku szacowane są na 21,6 mln ton. To o 11 proc. (2,8 mln ton) mniej w porównaniu z rekordowym wynikiem (24,3 mln ton) sprzed roku.
Produkcja - wobec poprzedniego marketingowego roku - spadnie we wszystkich krajach, które są liderami wytwórczości tego surowca we Wspólnocie - informuje FAMMU/FAPA. W poprzednim sezonie wzrost zbiorów do rekordowego poziomu spowodował ograniczenie importu. W obecnym przywóz rzepaku zapowiada się większy o 13 proc. (ok. 2,9 mln ton).
Podaż rzepaku we Wspólnocie zmniejszy się o około 8 proc. - z 27,8 do 25,5 mln ton. Z tego powodu przerób surowca spadnie o ok. 7 proc. do 23,7 mln ton. Zapasy w poprzednim sezonie poszły w górę z 0,91 mln ton do średnio wysokiego poziomu około 1 mln ton pod koniec czerwca. W bieżącym roku handlowym rezerwy mają spaść o 19 proc. do ok. 0,8 mln ton.
Tymczasem globalna produkcja rzepaku szacowana jest na 63,4 mln ton wobec 67,6 mln ton. Podaż spadnie o 5,8 mln ton, przerób o 4,9 mln ton dzięki zużywaniu zapasów, które zmniejszą się o 0,9 mln ton do 4,9 mln ton.