Rynek mleka stabilny, pomimo zniesienia kwot
Unijna produkcja mleka zwiększy się prawdopodobnie tylko o 1%, pomimo zniesienia kwot mlecznych a także pogorszenia się uwarunkowań cenowych. Tak wynika z prognoz Komisji Europejskiej (Short-Term Outlook for EU arable crops, dairy and meat markets in 2015ąnd 2016) w 2015 r.
Po spadku produkcji w pierwszym kwartale 2015 r., wynoszącym 1,2%, w kolejnych trzech kwartałach produkcja zanotuje wzrost łącznie o 1,6% r/r. W 2016 r. analitycy BGŻ BNP Paribas oczekują dalszego wzrostu na poziomie 1%. Przyczyną wzrostu będzie przede wszystkim poprawa wydajności mlecznej krów (1,2%) przy oczekiwanym 0,3% spadku pogłowia bydła mlecznego.
Zmiany unijnej produkcji mleka mogą być dość zróżnicowane w zależności od kraju członkowskiego. BGŻ BNP Paribas prognozuje, że produkcja w krajach, takich jak Niemcy czy Francja - odpowiednio pierwszego i drugiego producenta mleka w Unii Europejskiej (łącznie blisko 40% unijnej produkcji) nie przekroczy poziomu odnotowanego przed rokiem. Zmniejszenie produkcji w tych krajach było widoczne już w pierwszym kwartale 2015 r. ze względu na obawy dotyczące przekroczenia kwoty mlecznej, ale też niskie ceny mleka w skupie. Spowolnienie dostaw widoczne było także w przypadku Wielkiej Brytanii. Z drugiej strony w krajach, takich jak Węgry, Irlandia, Austria, Hiszpania czy też Polska spodziewany jest wzrost produkcji w 2015 r. W przypadku Węgier i Irlandii zwiększenie produkcji mleka przekroczyć może 3% r/r.
Kwota mleczna przekroczona o ponad 6 procent
W Polsce, pomimo niskich cen mleka i spowolnienia wzrostu produkcji w pierwszym kwartale 2015 r., w kwietniu br. krajowa dynamika wzrostu produkcji r/r sięgn ęła 4,2%. Jeśli chodzi o Polskę, łącznie w 2015 roku wzrost produkcji mleka prawdopodobnie jednak nie przekroczy poziomu 3%. Oczekuje się natomiast zmian w strukturze przeznaczenia skupionego mleka krowiego w krajach Wspólnoty. Prawdopodobnie zwiększy się przerób surowca do produkcji odtłuszczonego mleka w proszku (OMP). Sprzyjać temu będzie wysoki popyt na rynkach zewnętrznych, wzmacniany korzystnym kursem Euro do dolara amerykańskiego. Ocenia się, że łączny eksport odtłuszczonego mleka w proszku z UE-28 w 2015 r. wzrośnie o 17% w stosunku do roku poprzedniego. Według prognoz Komisji, unijna produkcja OMP w 2015 r. ukształtować się może na poziomie o 8% wyższym w relacji do 2014 r., natomiast pełnego mleka w proszku o 3% wyższym.
Kontynuacja rosyjskiego embargo, mimo zmian w strukturze eksportu serów, spowoduje spadek sprzedaży zagranicznej i wyhamowanie przerobu mleka do ich produkcji. Komisja europejska ocenia, że w 2015 roku wzrośnie ona zaledwie o 0,5% r/r, głównie dzięki wzrostowi popytu na rynku wewnętrznym.
Dzięki poprawie sytuacji gospodarczej i niższym cenom, konsumpcja serów per capita średnio w UE- 28 może wzrosnąć o 1,7% r/r. Prawdopodobnie o 3% zwiększy się natomiast produkcja masła ze względu na wzrost jego zużycia w przetwórstwie (np. piekarnictwo).