Indonezja otworzy bramy dla polskich przetworów mlecznych?
Rozmowy, spotkania, wizyta inspektorów – drobnymi krokami zacieśnia się współpraca Polski z Indonezją w kwestii żywności. Być może na tamten rynek trafią wreszcie w większej skali przetwory mleczne produkowane w naszych zakładach.
O takiej możliwości mówi się od dość dawna, ale wydaje się, że teraz jest już dość blisko, by stała się ona faktem.
Jeśli chodzi o ten rok, warto wspomnieć czerwcowe spotkanie w ministerstwie rolnictwa i rozwoju wsi z przedstawicielami izby wyższej parlamentu Indonezji, czyli tamtejszego Senatu. Już wtedy polska strona mówiła o oczekiwaniu na zakończenie procedury formalnej rejestracji kolejnych naszych zakładów mleczarskich do eksportu produktów na indonezyjski rynek.
Wiceminister gospodarki rusza na podbój Wietnamu, Indonezji i Malezji
We wrześniu Polska Izba Mleka zorganizowała uroczystą kolację z udziałem członków delegacji Ministerstwa Rolnictwa Republiki Indonezji, jej ambasadora w Warszawie, I sekretarza ds. gospodarczych oraz przedstawicieli polskich instytucji rządowych – Ministerstwa Gospodarki, Ministerstwa Spraw Zagranicznych, Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz reprezentantów polskiej branży mleczarskiej.
Natomiast 16 listopada spotkaniem w siedzibie GIW zainaugurowano wizytę indonezyjskich inspektorów (z resortu rolnictwa i jednego z uniwersytetów) w naszym kraju. „Celem inspekcji jest zapoznanie się z nadzorem nad bezpieczeństwem żywności i dopuszczenie do eksportu zakładów, które w przeciągu ostatnich lat składały aplikacje eksportowe na ww. rynek” – można przeczytać w komunikacie GIW.
Indonezyjczycy w kolejnych dniach odwiedzali wyłonione wcześniej polskie zakłady mleczarskie, punkty odbioru mleka, gospodarstwa i laboratoria.