Wyszukiwarka tagów
Znaleziono 20 pasujących wyników.
Droga słoma
Dzwonią do mnie rolnicy z pytaniem, co sądzę na temat celowości sprzedaży słomy, bo jej ceny są obecnie bardzo wysokie, a tym samym kuszące. Jeden z rolników opowiadał mi, że za belę słomy,...
więcejDlaczego warto zająć się warstwą podorną?
Wiedza na temat własnej gleby jest podstawą prawidłowego gospodarowania. Tradycyjnie próbki gleby do analizy właściwości gleby w okręgowych stacjach chemiczno-rolniczych pobiera się z warstwy...
więcejListopad ostatnim miesiącem nawożenia obornikiem
Z badań Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa-PIB w Puławach wynika, że w ostatnich 30 latach zawartość próchnicy w glebie spadła aż o 40 proc. Wpływa na to produkcja bezinwentarzowa....
więcejArdanowski: Polska ma słabe gleby, konieczne jest zwiększenie ich żyzności
Eksperci, przedstawiciele środowisk rolniczych i resortu rolnictwa uważają, że kluczową sprawą dla polskiego rolnictwa jest zwiększenie zawartości próchnicy w glebie. Rolnictwu...
więcejApele nie pomagają. Setki pożarów każdego dnia
Na nic się zdają kolejne komunikaty o tym, jak bardzo szkodliwe i niebezpieczne jest wypalanie traw. Straż pożarna w całym kraju ma mnóstwo pracy. Codziennie ratownicy są wzywani do gaszenia...
więcejPalenie słomy szkodzi. Nie tylko zdrowiu, ale glebie i kieszeni
Na polach w całym kraju coraz częściej można zobaczyć, jak rolnicy palą słomę. Dobrze jednak wiedzą, że jest to zabronione. Można za to otrzymać mandat od straży pożarnej, a także stracić część...
więcejKonferencję ”Nowe wyzwania w rolnictwie w dobie zmian klimatu – Nawadnianie i wapniowanie gleb” w...
Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego zaprasza 11 września 2019 roku na Konferencję ”Nowe wyzwania w rolnictwie w dobie zmian klimatu – Nawadnianie i wapniowanie gleb”,...
więcejSzkolenie z zakresu ochrony żyzności gleb użytkowanych rolniczo w Boguchwale 2019
Instytut Ogrodnictwa jest beneficjentem projektu „Ochrona bioróżnorodności gleby warunkiem zdrowia obecnych i przyszłych pokoleń” (BIOGLEBA) realizowanego w latach 2018 –...
więcejSzkolenie z zakresu ochrony żyzności gleb użytkowanych rolniczo w Karniowicach 2019
Instytut Ogrodnictwa jest beneficjentem projektu „Ochrona bioróżnorodności gleby warunkiem zdrowia obecnych i przyszłych pokoleń” (BIOGLEBA) realizowanego w latach 2018 –...
więcejSzkolenie z zakresu ochrony żyzności gleb użytkowanych rolniczo w Szepietowie 2019
Instytut Ogrodnictwa jest beneficjentem projektu „Ochrona bioróżnorodności gleby warunkiem zdrowia obecnych i przyszłych pokoleń” (BIOGLEBA) realizowanego w latach 2018 –...
więcejSzkolenie z zakresu ochrony żyzności gleb użytkowanych rolniczo w Minikowie 2019
Instytut Ogrodnictwa jest beneficjentem projektu „Ochrona bioróżnorodności gleby warunkiem zdrowia obecnych i przyszłych pokoleń” (BIOGLEBA) realizowanego w latach 2018 –...
więcejGłupota ludzka nie zna granic
Po czym poznać, że wiosna przyszła? Najłatwiej po tym, że płoną łąki i nieużytki. Na nic zdają się coroczne apele i prośby, aby tego nie robić. Co roku zastanawiam się dlaczego wypalane są trawy i...
więcejUprawa bezorkowa sprzyja dżdżownicom
Zmiany właściwości fizycznych i chemicznych gleby wywołane zaniechaniem mechanicznej uprawy, wywierają wyraźny wpływ na aktywność życia biologicznego w glebie. Między innymi jest ona liczniej...
więcejCzy wiesz, ile masz próchnicy w glebie?
Zdecydowana większość rolników jeśli już po zbiorze zbóż czy rzepaku bada próbki gleby w okręgowych stacjach chemiczno-rolniczych, to wykonuje podstawowe badania: oznaczenie pH...
więcejOznacz zawartość próchnicy w glebie
Do pełnego obrazu jakości gleby oprócz pH, zawartości przyswajalnych makroelementów (fosforu, potasu i magnezu) oraz mikroelementów (boru, cynku, manganu, miedzi i żelaza)...
więcejRolnicy nie pozbywajcie się słomy
Z przerażeniem obserwowałem ostatnio na Zamojszczyźnie ilości słomy, jakich chcą się pozbyć rolnicy. Piszę "pozbyć", bo trudno takie transakcje nazwać sprzedażą. Nikt z nich nie pamięta o...
więcejFunkcje próchnicy w glebie
Próchnica odgrywa zasadniczą rolę w gospodarce rolnej, ponieważ zawiera ważne dla roślin składniki odżywcze, tj: azot, magnez, wapń, fosfor i inne. Składniki te, w miarę tworzenia się...
więcejKonserwująca uprawa roli
W ostatnich latach, w ramach koncepcji rozwoju rolnictwa zrównoważonego upowszechnia się tzw. konserwującą (zachowawczą) uprawę roli, której celem jest ochrona środowiska...
więcejŻywa gleba
W 1 kg żyznej gleby znajduje się od 0,5 do 5 miliardów różnych drobnoustrojów. Dane te świadczą o dużej aktywności metabolicznej i ogromnym znaczeniu mikroorganizmów dla...
więcejNie sprzedawaj słomy. Musi zostać na polu
Część rolników pozbywa się słomy i w ten sposób uzyskuje dodatkowy dochód. Jednak najczęściej ceny oferowane przez nabywców tylko w części rekompensują prawdziwą jej...
więcej