Burak cukrowy: wyniki doświadczeń odmianowych KGS 2021
Wyniki doświadczeń prowadzonych przez Dział ds. Agrotechniki w Departamencie Surowcowym Krajowej Grupy Spożywczej S.A. stanowią istotną składową w procesie wyboru odmian preferowanych do tej listy dla plantatorów tej spółki.
W sezonie 2021 w doświadczeniach odmianowych udział wzięło 36 odmian z 9 firm nasiennych oferujących na polskim rynku nasiona odmian buraka cukrowego. Zostało przeprowadzone według obowiązującej metodyki w 5 lokalizacjach rozmieszczonych na obszarze kontraktacyjnym Krajowej Grupy Spożywczej S.A.
Doktorat z krzemu w buraku
Ochronę doświadczeń przed agrofagami przeprowadzono zgodnie z zasadami Integrowanej Ochrony Roślin. Zaprezentowane są wyniki podstawowych parametrów gospodarczych odmian, które zostały wybrane do siewu w 2023 r.
Średni plon korzeni w doświadczeniach wyniósł 77,8 t/ha. Korzenie zawierały przeciętnie 17,1% cukru. Średni technologiczny plon cukru to 12,2 t/ha. Natomiast przeciętna zawartość azotu szkodliwego to 17,0 mval/kg, jonów potasu 43,9 mval/kg, a jonów sodu 7,1 mval/kg.
Źródło: Krajowa Grupa Spożywcza 2022.
- Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz