Krowy będą produkować ponad 100 l mleka dziennie?
Krowy za 50 lat krowy będą produkować więcej niż 100 litrów mleka dziennie, a ich życiowa wydajność, która zostanie wypracowana w dwóch laktacjach, przekroczy 40 tys. l.
Krowa idealna to taka, które obecnie po raz pierwszy cieli się w wieku 22 - 24 miesięcy, jest użytkowana przez cztery laktacje, a w jej szczycie produkuje 60 litrów mleka oraz osiąga życiową wydajność na poziomie 40 tys. kg.
Krowa taka jest określana mianem niewidzialnej dla hodowcy co oznacza, że sama się cieli, nie występują u niej problemy po porodzie w związku z czym nie trzeba jej np. podawać glikolu propylenowego.
Ekolodzy nie chcieli rozmawiać o globalnym ociepleniu?
Produkcja bydła mlecznego w ciągu najbliższych 50 lat znacząco się zmieni. Z najnowszej wizji żywieniowców oraz lekarzy weterynarii opublikowanej w Journal of Dairy Science w 2018 roku wynika, że w 2067 r. mlecznice wyprodukują od 100 do nawet 200 litrów mleka dziennie.
U krowy, która ma produkować więcej niż 100 litrów mleka dziennie, przede wszystkim należy poprawić rozkład NDF-u czyli węglowodanów strukturalnych w jelicie.
- Praca nad poprawą strawności NDF-u jest kluczowa. Mówiłem o tym już 12 lat temu. Parametr ten jest odpowiedzialny za pobranie suchej masy dawki i strawność masy organicznej - mówił prof. dr hab. Włodzimierz Nowak z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu podczas styczniowej XI edycji Mlecznej Akademii zorganizowanej przez Wytwórnię Premiksów LNB.
Ardanowski: nowa polityka UE preferuje małe gospodarstwa
W strawności NDF-u występują największe rezerwy. Poprawa tego parametru tylko o 1 proc. zwiększy pobranie suchej masy o 0,17 kg. Jest to więc doskonałe narzędzie do pokrycia bardzo wysokich potrzeb energetycznych krów. Energetycznych, ponieważ to właśnie węglowodany, a nie białko, są najważniejsze.
- Wiadomo, że glukoza powstaje wątrobie. Czasami jest to ponad 90 proc. całej puli. Jednak wciąż szukamy ekstra glukozy, która powstaje ze strawnej skrobi w dwunastnicy, a nie z kwasu propionowego w wątrobie. W związku z tym poprawa strawności jelitowej bypass to jest przyszłość produkcji mleka, produkcji przekraczającej 100 litrów na dobę - tłumaczył prof. Włodzimierz Nowak.
- Książki warte polecenia: Sygnały racic|Choroby bydła - podstawy diagnostyki i terapii |Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)