Rdza źdźbłowa może przestać niszczyć plony. Naukowcy nie próżnują
Nowe odkrycia naukowców pozwolą skuteczniej chronić zboża przed grzybem wywołującym rdzę źdźbłową, a ludzi na całym świecie przed głodem - informuje “Science”.
Pszenica należy do najważniejszych roślin uprawnych i zapewnia mieszkańcom Ziemi około jednej piątej kalorii. Jednak w wielu częściach świata plony niszczy grzyb Puccinia graminis, powodujący chorobę zwaną rdzą źdźbłową.
Pszenica ozima ma się dobrze
Od tysiącleci ta choroba zbóż powoduje klęski głodu. W latach 50. XX wieku szerząca się w Ameryce Północnej rdza źdźbłowa zniszczyła około 40 proc. plonów.
Naukowcy opracowali odmiany odporne na rdzę, jednak patogen ewoluuje cały czas. Szczególnie agresywny szczep pojawił się ostatnio w kilku krajach w Afryce i na Bliskim Wschodzie. Wiatry mogą przenieść go dalej.
Naukowcy z Wielkiej Brytanii, Stanów Zjednoczonych i Australii zidentyfikowali genetyczne cechy roślin wskazujące, czy ulegną one atakowi grzyba, czy też nie. Odkryli gen grzyba, który uruchamia naturalną obronę oraz ścieżkę, która przełącza odpowiedź immunologiczną pszenicy.
Dzięki nowym badaniom można będzie szybko przetestować próbki pszenicy, aby sprawdzić, czy pola muszą zostać spryskane kosztownymi środkami grzybobójczymi - fungicydami. Niechronione przez fungicyd i nieodporne zboże ginie w ciągu kilku tygodni.
Długofalowym efektem badań powinno być opracowanie nowych, odporniejszych odmian pszenicy.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś