Mimo wielu skreśleń, wybór nadal szeroki
W ostatnim czasie w Krajowym rejestrze pszenicy ozimej nastąpiły znaczne zmiany. Na początku roku zarejestrowano 11 nowości (dwie odmiany z grupy A, siedem z grupy B i dwie z grupy C). W 2020 r. skreślono 15 odmian, a w pierwszych miesiącach tego roku kolejne cztery.
Aktualnie w Krajowym rejestrze (KR) zarejestrowanych jest 128 odmian pszenicy ozimej, w tym cztery regionalne (naturalnie przystosowane do lokalnych warunków, rejestrowane bez wymogu badania WGO, głównie dla zachowania bioróżnorodności), jedna z grupy technologicznej elitarne chlebowe (E), 51 – jakościowe chlebowe (A), 57 – chlebowe (B) i 15 – pastewne lub inne (C). Większość odmian pochodzi z hodowli zagranicznej (79), co stanowi 62 proc.
Postęp w plenności
W hodowli pszenicy ozimej dąży się do poprawy wielu cech i właściwości odmian, trudno jednak osiągnąć postęp we wszystkich dziedzinach. Największą uwagę zwraca się na plenność i w tej cesze postęp jest znaczący. Spośród nowości tylko dwie odmiany zaliczone zostały do grupy A. Należy jednak zaznaczyć, że wszystkie nowe odmiany, z wyjątkiem LG Egmont i SU Banatus, zostały zarejestrowane po dwóch latach badań, stąd ich ocena wartości technologicznej nie jest ostateczna i może ulec zmianie. Dla tych odmian analizy będą wykonywane również po zbiorze w 2021 r.
Mniej zimotrwałych
W ocenie wartości gospodarczej pszenicy ozimej szczególne znaczenie ma zimotrwałość, gdyż w największym stopniu wpływa na ryzyko uprawy. Stosunkowo łagodne zimy i brak lub niewielkie wymarzanie odmian w ostatnich pięciu latach spowodowały, że na znaczeniu zyskują odmiany o mniejszej zimotrwałości. Oceny nowych odmian są zróżnicowane i mieszczą się w zakresie od 2,0 do 4,5°.
Odporne na wyleganie
Wszystkie nowe odmiany cechują się zadowalającą odpornością na wyleganie, a na plus wyróżniają się zwłaszcza trzy: Attribut, Arevus i Circus. Odporność na choroby nowych odmian jest na ogół dobra. Postęp hodowlany dotyczy zwłaszcza odporności na rdzę brunatną i septoriozę liści. Gorszą zdrowotnością, zwłaszcza w zakresie odporności na mączniaka prawdziwego, rdzę brunatną i fuzariozę kłosów, cechuje się odmiana Circus. Ogólnie dobrą zdrowotnością cechuje się zwłaszcza odmiana LG Egmont, a także Revolver i Knut.
Co z mieszańcami?
Obecnie zarejestrowana jest tylko jedna odmiana mieszańcowa pszenicy ozimej, która plonuje na poziomie najlepszych odmian populacyjnych. Na rynku nasiennym jest też dostępnych kilka odmian ze Wspólnotowego katalogu odmian roślin rolniczych (CCA). Obecnie uprawa odmian mieszańcowych pszenicy ozimej nie jest jeszcze zbyt popularna, a ich przewaga nad odmianami populacyjnymi jest stosunkowo niewielka. Prace hodowlane nad tego typu odmianami są jednak kontynuowane, a w doświadczeniach rejestrowych COBORU ocenianych jest kilka obiecujących kreacji. W najbliższych latach liczba odmian mieszańcowych na rynku powinna się zwiększyć.
Artykuł ukazał się w wydaniu 07/2021 miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny". ZAPRENUMERUJ