Warzywnictwo
RSS-
20-04-2016,12:05
Polski rynek pomidorów ma się coraz lepiej
W minionej dekadzie stabilna była konsumpcja pomidorów w kraju. Według Głównego Urzędu Statystycznego w latach 2006-2008 każdy z nas zjadał rocznie 10,12 kg, zaś w latach 2012-2014 ok. 9,88 kg. -
18-04-2016,11:55
Nie stosuj Dursban 480 EC w kapuście. To przez zmianę przepisów
Spółka Dow AgroSciences Polska wystąpiła do ministra rolnictwa o wykreślenie z instrukcji-etykiety insektycydu Dursban 480 EC możliwości stosowania go w uprawie kapusty głowiastej. To efekt zaostrzenia przepisów. -
22-02-2016,10:00
Spada produkcja mrożonych warzyw
W 2015 r. zbiory warzyw gruntowych w Polsce wyniosły niespełna 3,7 mln ton i były o 20 proc. niższe niż rok wcześniej. Eksperci dodają, że produkcja niektórych warzyw (np. kalafiorów) poleciała w dół jeszcze bardziej. -
13-02-2016,10:15
Geny dzikich odmian pomidorów mogą pomóc zwalczać szkodniki
Dzikie pomidory posiadają aż podwójną linię obrony przed żarłocznymi szkodnikami, jakimi są mączliki. Te owady, zwane również białymi muszkami, osłabiają rośliny, kiedy wkłuwają się do ich łyka i wysysają sok. -
02-02-2016,12:00
Dwadzieścia dziewięć nowych odmian warzyw
Krajowy rejestr wzbogaci się o dwadzieścia dziewięć nowych odmian warzyw. -
17-01-2016,10:40
Ceny warzyw na rynku hurtowym wyższe niż przed rokiem
Najbardziej zdrożała kapusta - aktualnie cena kilograma na rynku hurtowym Bronisze waha się od 1,30 do 1,80 zł, co oznacza dwukrotny wzrost ceny, w porównaniu ze styczniem 2015 r. Dwukrotnie zdrożały także ziemniaki.