KSC przerobi rekordową ilość buraków
W sezonie 2021/2022 w 7 cukrowniach Krajowej Spółki Cukrowej przetworzonych zostanie 6,4 mln ton buraków cukrowych i prawdopodobnie będzie pobity dotychczasowy rekord produkcji 909 tys. ton cukru - poinformował Szymon Smajdor, rzecznik spółki.
Rozpoczęcie kampanii w poszczególnych zakładach zaplanowano z uwzględnieniem aktualnych prognoz plonu, w celu uzyskania jak najlepszych wyników zarówno polowych, jak i podczas produkcji.
KSC rozpoczęła kampanię cukrowniczą. Rekord produkcji zostanie pobity?
Cukrownie rozpoczną przerób buraków pomiędzy 8 września a 2 października. Jako pierwsza krojenie rozpoczęła Cukrownia Kruszwica. 15 września przerób rozpoczęły Cukrownia Dobrzelin oraz Cukrownia Kluczewo, natomiast 18 września Cukrownia Nakło. Cukrownia Krasnystaw rozpocznie krojenie 25 września, a Cukrownia Malbork 28 września. Ostatnia (2 października) do pozostałych dołączy Cukrownia Werbkowice.
Po zakończonej kampanii, w trzech zakładach (Kruszwica, Nakło, Werbkowice) będzie kontynuowana tzw. kampania sokowa - produkcja cukru z soku gęstego.
Ten rok był trudny dla uprawy buraka cukrowego. Późne i wydłużone siewy, trudności w zwalczaniu szkodników i kontroli zachwaszczenia czy wreszcie - w zależności od regionu - niedobór lub nadmiar opadów spowodowały, że jest bardzo duże zróżnicowanie plonów i jakości surowca. Według Krzysztofa Nykiela, prezesa Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego plony buraków powinny być lepsze niż w roku ubiegłym, ale wyniki będą odbiegać od rekordowych, uzyskiwanych kilka lat temu.
Błyszczka jarzynówka żeruje na buraku
KSC sfinansowała w tym roku szereg projektów modernizacyjnych i prorozwojowych o wartości ponad 200 mln zł. Największe z nich to: modernizacja stacji pras wysłodkowych w Cukrowni Dobrzelin, budowa zbiornika do magazynowania melasu o pojemności 8.000 m3 w Cukrowni Kluczewo, modernizacja linii mycia buraków w Cukrowni Kruszwica, modernizacja stacji ekstrakcji oraz modernizacja stacji pras wysłodkowych w Cukrowni Malbork, budowa suchego rozładunku buraków oraz modernizacja linii oceny surowca - robotyzacja linii analitycznej oraz montaż linii analizy melasotworów w Cukrowni Nakło oraz zakup uprawnień do emisji dwutlenku węgla.
Inwestycje w rozwój spółki pozwalają na zwiększanie kontraktacji buraka cukrowego u rolników, co poprawia dochodowość produkcji rolnej w Polsce. KSC skupuje buraki od ponad 13 tys. plantatorów. Cena skupu buraków wzrosła z 26,29 do 28 euro za tonę przy polaryzacji 16 proc. w tej kampanii oraz do 30 euro w przyszłym roku.
W sezonie 2020/2021 KSC wyprodukowała 820 tys. ton cukru, przerabiając 6,2 mln ton buraków cukrowych. Polaryzacja (zawartość cukru w buraku) była na poziomie 15 proc. Spółka jest największym producentem cukru w Polsce, jej udział w rynku stanowi ok. 40 proc. Jest też jednym z największych w UE.
- Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz