Krzemem zwalczysz stres i podniesiesz plon
Nowym elementem w nawożeniu buraków cukrowych jest dokarmianie dolistne krzemem (Si). Już w latach 30. ubiegłego wieku naukowcy stwierdzili, że jest to pierwiastek, który jest niezbędny dla prawidłowego wzrostu wielu gatunków roślin, w tym buraków cukrowych.
Uważa się, że krzem zwiększa odporność roślin na stres suszy wywołany brakiem opadów i zasoleniem gleby, niskie temperatury, porażenie przez choroby i żerowanie szkodników. Ważny jest także fakt, że stosowanie krzemu jest bezpieczne dla środowiska naturalnego.
Od 2010 roku w Sahryniu (Zamojszczyzna) prowadzę badania nad dolistnym dokarmianiem krzemem buraków cukrowych. W zależności od wariantu opryski wykonywane są raz, dwa lub trzy razy. Pierwszy oprysk przypada w fazie 4–6 liści buraków (BBCH 14–16), a kolejne co 7 dni. W tym roku pierwszy zabieg udało się przeprowadzić 23 maja.
Bor na buraki. Bez niego nie ma wysokich plonów cukru
Średnio w latach 2010–2012 wzrost plonu korzeni dla dwóch wariantów dokarmiania krzemem (z wapniem) wyniósł 21,8%, a plonu biologicznego cukru 24,4% w stosunku do kontroli (bez dokarmiania). Natomiast w latach 2013–2014, stosując dolistnie krzem wraz z wapniem przyrost plonu korzeni wyniósł (średnio dla trzech kombinacji) 10,4–16,2%, a plonu technologicznego cukru 12,2–17,07%. Stosując sam krzem (w trzech wariantach) zwyżka wyniosła 13,7–15,9% dla plonu korzeni oraz 12,2–15,6% dla plonu technologicznego cukru.