Ile cukru mają buraki?
Spółka Suedzucker podała wyniki plonu korzeni oraz zawartości cukru w tzw. próbach dekadowych, które producent cukru zaczął wykonywać w tym tygodniu. Średnia masa korzenia, a przede wszystkim zawartość cukru, są większe niż przed rokiem, a plon liści mniejszy.
Producent cukru rozpoczyna pobieranie prób dekadowych w 31. tygodniu roku (początek sierpnia) i powtarza co dwa tygodnie, czyli kolejno w 33., 35., 37., 39. kończąc w 41 tygodniu.
Chwościk w burakach tuż-tuż
Każdy inspektor ma stałą grupę plantatorów, u których samodzielnie pobiera 20 buraków, a następnie sprawdza ich zdrowotność. Później buraki są ogławiane i ważone, a następnie dostarczane do laboratorium w Strzelinie. Podczas analizy oceniane są: masę korzeni (g), masę liści (g), zawartość cukru (%) oraz obsadę (tys. szt./ha).
Przeciętna świeża masa korzenia wyniosła 0,445 kg, gdy przed rokiem było to 0,435 kg. Świeża masa liści zaś to 0,420 kg (w 2021 r. 0,546 kg), zawartość cukru 16,4 proc. (w 2021 r. 14,0 proc.), obsada roślin 98,1 tys. szt./ha (w 2021 r. 102,7 tys. szt./ha), plon korzeni wyliczony z obsady roślin 43,6 t/ha (w 2021 r. 44,7 t/ha), a plon biologiczny cukru 7,17 t/ha (w 2021 r. 6,24 t/ha).
Od kilku lat spółka prowadzi stały monitoring chorób korzeni buraków. Począwszy od 31. tygodnia, w dwutygodniowych odstępach, na wytypowanych plantacjach (co roku tych samych) pobierane są próby buraków. Poza oceną parametrów masy i polaryzacji dokonywana jest ich ocena bonitacyjna na choroby korzeni. Taka ocena jest prowadzona do 41. tygodnia zawsze przez te same osoby, a jej wyniki są przekazywane we wszystkie rejony działania Grupy. W pierwszym tegorocznym pomiarze porażonych chorobami było 2,6 proc. korzeni na monitorowanych plantacjach, czyli najmniej od roku 2007.
Źródło: suedzucker.pl
- Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz