Buraki znowu przemarzły
Ostatnia fala mrozów na południowym wschodzie spowodowała przemarznięcia wykopanych, a nieokrytych agrowłókniną buraków. Tym samym powtarza się sytuacja sprzed 4 lat, gdy w pierwszej dekadzie grudnia przyszła zima, tylko znacznie ostrzejsza niż w ostatnich dniach.
W tym roku miejscami temperatura spadła do -7, -8°C. W takich warunkach korzenie na pryzmie nie mają szans i muszą zostać uszkodzone. Mróz powoduje niszczenie komórek. Do strat cukru dochodzi, gdy korzeń zaczyna rozmarzać i wycieka sok komórkowy wraz z rozpuszczonym w nim cukrem, a właśnie rozpoczęło się ocieplenie.
Przemarznięte pryzmy buraków cukrowych
Zdaniem ekspertów cukrownictwa przemarznięte i odtajałe buraki nie przedstawiają dla przetwórstwa żadnej wartości technologicznej, gdyż charakteryzują się bardzo niską zawartości cukru, a wysoką składników melasotwórczych (azotu szkodliwego, jonów potasu i sodu) oraz inwertu.
Zgodnie z instrukcją odbioru buraków cukrowych Krajowej Spółki Cukrowej, która ma w tamtym rejonie dwie cukrownie (Krasnystaw i Werbkowice), korzeń zamarznięty to korzeń uszkodzony przez mróz, skamieniały, o miąższu szklistym na przekroju. Natomiast korzeń odtajały to korzeń po odmarznięciu o uszkodzonym miąższu, z którego po przekrojeniu wycieka sok komórkowy. Dalej czytamy, że plantator powinien usunąć korzenie odtajałe. Korzenie zamarznięte i nieodtajałe, bez objawów gnicia będą przyjęte w ilościach, miejscach i terminach wskazanych przez Oddział Krajowej Spółki Cukrowej.
Warto przypomnieć, że pryzmę powinno okryć się agrowłókniną, gdy temperatura spada poniżej +10°C, a odkryć, gdy jest ona wyższa. Takie okrycie chroni korzenie przed uszkodzeniami do -5°C. Ważne jest, aby okrycie było wykonane bardzo starannie, a wszelkie miejsca odkryte powinno się na bieżąco zabezpieczać.
- Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz