Nie możesz tego przegapić. Pilnuj chwościka buraka
Upały w połączeniu z intensywnymi opadami, które utrzymują wysoką wilgotność powietrza, stwarzają doskonałe warunki do rozwoju patogenu powodującego tę najgroźniejszą chorobę buraków cukrowych. W skrajnych przypadkach może zmniejszyć plony cukru nawet o połowę.
Zgodnie z metodyką integrowanej ochrony buraka oprysk należy wykonać, gdy pierwsze plamy spowodowane przez chwościka między 5 a 15 sierpnia zauważy się na około 15 proc. roślin, a od 15 sierpnia do pierwszej dekady września - na 45 proc. roślin.
Trzeba pamiętać, aby każde pole traktować indywidualnie, bo sytuacja na nich najczęściej jest różna. Zagrożenie porażenia jest mniejsze na odmianach buraków o podwyższonej odporności na tę chorobę.
W celu ograniczenia ryzyka powstawania odporności patogenu na fungicydy trzeba stosować preparaty zawierające różne substancje aktywne.
Aby zabieg był skuteczny należy wykonać oprysk drobnokroplisty i zużywać 250-400 litrów wody na hektar.
Przy wysokich temperaturach powietrza i stosowaniu fungicydów systemicznych liście buraków powinny być w pełnym turgorze, dlatego oprysk trzeba przeprowadzić wczesnym rankiem.
Bezcelowe jest wykonywanie zabiegu przed spodziewanym deszczem, bo rośliny nie zdążą wchłonąć substancji aktywnych zawartych w fungicydzie.
Fakt przeprowadzenia zabiegu należy odnotować w ewidencji stosowania środków ochrony roślin, którą trzeba przechowywać przez 3 lata do kontroli.