Efektywność działania fosforu i potasu. Cz. 4
Obecnie oferta rynkowa nawozów fosforowych i potasowych, pod różnymi postaciami, jest ogromna. Ogólnie przedsiębiorcy mają do dyspozycji nawozy pojedyncze i wieloskładnikowe, które można dalej podzielić na kompleksowe, mieszane i mieszanki (blendingi). Wybór nie jest łatwy.
Należy kierować się przede wszystkim zawartością składników, rozpuszczalnością w wodzie oraz przydatnością do równomiernego wysiewu. Na ten ostatni parametr mają wpływ głównie: wyrównanie, masa i trwałość granul. Każdy gatunek roślin ma swoje specyficzne wymagania. Dlatego ważny jest również stosunek składników w nawozie.
Efektywność działania fosforu i potasu. Cz. 3
Warto mieć na uwadze, że tylko część rozpuszczalna składnika w nawozie może zostać bezpośrednio pobrana przez korzenie. Inne formy muszą przejść odpowiednią transformację, a to wymaga niekiedy długiego czasu. Fosfor o największej rozpuszczalności zawarty jest w nawozach typu amofoski (fosfor w postaci fosforanu amonu), a w drugiej kolejności nitrofoski (fosfor w postaci fosforanu wapnia i fosforanu amonu). Ten drugi typ nawozu zawiera azot w formie amonowej i saletrzanej. Im więcej azotu azotanowego tym łatwiej nawóz jest rozpuszczalny.
Obecnie najbardziej skoncentrowanym nawozem fosforowym na rynku jest superfosfat wzbogacony, który zawiera 40 proc. P2O5 całkowitego, w tym 23,5 proc. rozpuszczalnego w wodzie, z którego może skorzystać większość roślin. Pozostała część jest dostępna dla gatunków z silnym systemem korzeniowym oraz na glebach kwaśnych.
W środowisku bardzo kwaśnym, pH poniżej 5,0, cała pula składnika ulegnie uwstecznieniu i będzie niedostępna. Szczególnie na glebach ubogich w fosfor oraz dla roślin jarych, taka forma fosforu nie jest zalecana.
Najtańszymi i najbardziej skoncentrowanym nawozem potasowym dostępnym na rynku jest 60 proc., krystaliczna sól potasowa. Droższym, ale zdecydowanie lepszym do równomiernego wysiewu jest forma granulowana nawozu. Poza tym do wyboru jest cała pula innych nawozów o różnej koncentracji potasu.
Bardzo często obok potasu znajdują się w nich dodatkowe składniki, jak np. siarka, magnez czy sód. Potas w tych nawozach występuje głównie w formie chlorków i siarczanów. Wybór konkretnego powinien być podyktowany przede wszystkim tolerancją rośliny na zawartość chlorków w glebie (tabela).
Tabela. Wrażliwość roślin uprawnych na zawartość chloru w glebie
Wymagania |
Uprawa |
Uprawy chlorkolubne: |
buraki cukrowe, pastewne, seler |
Uprawy tolerujące chlorki: |
zboża, kukurydza, rzepak, mieszanki trawy i koniczyny, użytki zielone, soja, szparagi, kapusta głowiasta, czerwone buraczki, rabarbar. |
Uprawy częściowo tolerujące chlorki: |
ziemniaki sadzeniaki i spożywcze, słonecznik, pomidory, czarna porzeczka, rzodkiew, rzodkiewki, winorośl, kalarepa, kapusta, groszek, szpinak, marchew, por, chrzan, cykoria, owoce ziarnkowe. |
Uprawy wrażliwe na chlorki: |
ziemniaki wysokoskrobiowe i uszlachetnione, tytoń, czerwona porzeczka, agrest, malina, chmiel, truskawka, jeżyna, jagoda czarna, pieprz, papryka chili, brzoskwinia, owoce ziarnkowe i pestkowce (szczególnie czereśnia), fasola zwykła, bób, ogórek, melon, cebula, sałata, warzywa wczesnowiosenne, wszystkie uprawy szklarniowe. |
Opracowanie własne na podstawie https://www.kali-gmbh.com/
- Artykuł ukazał się w miesięczniku "Przedsiębiorca Rolny" nr 1-2019 - ZAPRENUMERUJ