Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG informuje o kolejnych podwyżkach w skupie żywca wieprzowego. Zwiększenie ceny na niemieckiej giełdzie pozytywnie wpłynęło na większość pozostałych rynków w Europie.
Europejski rynek odnotował kolejny wzrost cen w skupie żywca wieprzowego. W minionym tygodniu w Niemczech tuczniki podrożały o 8 centów za kg wagi bitej ciepłej (wbc).
Wzrost cen tuczników jest spowodowany spadkiem wagi ubojowej, niską podażą wynikającą z upałów, ograniczeniem pogłowia trzody chlewnej oraz większym popytem na wieprzowinę, szczególnie na rynkach trzecich.
W Holandii i Francji w ciągu tygodnia tuczniki podrożały o 4 centy, w Austrii o 3 centy, a w Hiszpanii o 1 cent. Z kolei w Danii cena pozostała bez zmian.
Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG dołączył do kampanii #stopASF – razem powstrzymamy epidemie afrykańskiego pomoru świń. Jej celem jest propagowanie wiedzy na temat wirusa afrykańskiego pomoru świń...
W Niemczech, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, waga ubojowa i liczba ubojów spadła w ciągu roku o 12%.
Mimo narzekania na małe zainteresowanie handlu wieprzowiną, 10 sierpnia w notowaniach dużej giełdy (VEZG) cena tuczników w Niemczech wzrosła o 8 centów do wartości 1,93 euro za kg wbc, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 9,03 zł.
Ponadto od pięciu notowań wzrasta cena skupu na małej giełdzie niemieckiej i wynosi obecnie 2,06 euro za kg, czyli około 9,64 zł. Trendy te mogą wskazywać na możliwość utrzymania wysokich cen u naszych zachodnich sąsiadów.
W Polsce ceny w skupach wzrosły o 20 gr za kg wbc. Średnia cena tuczników w klasie E na krajowym rynku zwiększyła się do 9,20 zł za kg. Branża oczekuje dalszych podwyżek cen, co może przełożyć się na wzrost cen produktów wieprzowych w handlu detalicznym.
Stopniowe uwalnianie zapasów mięsa wieprzowego zgromadzanych w ramach interwencji dopłat do prywatnego przechowalnictwa wieprzowiny może tylko częściowo hamować wzrostowy trend cen skupu świń.
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ