Tuczniki zarówno na niemieckiej dużej giełdzie jak i w Danii podrożały. Niemiecka cena wzrosła o 4 centy do wartości 1,46 euro za kg wbc.
Cena tuczników na niemieckiej dużej giełdzie po czterech tygodniach stagnacji wzrosła. Podobny trend odnotowano w Danii, gdzie żywiec wieprzowy podrożał.
Notowania tuczników na niemieckiej dużej giełdzie (VEZG) opublikowanej 12 maja bieżącego roku wzrosły. Ich cena wyniosła 1,46 euro za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc), co w przeliczeniu na polską walutę daje 6,60 zł.
Tym samym tuczniki były o 4 centy za kg wbc droższe niż przed tygodniem. Cena ustalona w Niemczech obowiązuje od 10 do 16 maja.
W duńskich notowaniach opublikowanych 13 maja cena tuczników również wzrosła. Tamtejsi producenci mogą liczyć na cenę wyższą o 0,30 koron duńskich (DKK) od tej uzyskiwanej przed tygodniem.
Tuczniki na krajowym rynku na przełomie kwietnia i maja potaniały. Ten sam kierunek zmian jest obserwowany w Unii Europejskiej. Ceny zakupu żywca wieprzowego w Polsce w dniach od 26 kwietnia do 2 maja, według danych Zintegrowanego...
Tuczniki podrożały tam do wartości 11,30 koron duńskich za kg wbc, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 6,87 zł. Cena ta obowiązuje w 20 tygodniu bieżącego roku.
Wzrost cen o 1 cent za kg odnotowano także w Hiszpania i Niderlandach. Hiszpanie dużą część wieprzowiny eksportują do Chin. Aby sprostać tym zamówieniom kupują duże ilości żywca z Francji, Belgii i właśnie z Niderlandów.
W Polsce ceny skupu w zakładach przetwórczych rosną z powodu mniejszej podaży żywca. W lutym, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, zaimportowano z Danii mniej warchlaków, co jest teraz widoczne na rynku.
Dobrym znakiem jest wzrost popytu, który wynika z rozpoczęcia sezonu grillowego, a także otwarcia hoteli i restauracji.
Rośnie zainteresowanie wieprzowiną, a w ślad za tym stawki jakie otrzymują producenci tuczników.
W Polsce średnia cena w przeliczeniu na wagę żywą wyniosła 4,85 zł za kg i była o 20 groszy wyższa niż w poprzednim tygodniu. Producenci za klasę E uzyskiwali średnio 6,50 zł za kg. Cena ta była o 25 groszy wyższa niż przed tygodniem.
-
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ