Mikrobiota jelitowa świń. Jak możemy na nią oddziaływać?
Hodowcy i producenci trzody chlewnej przez kształtowanie dobrostanu oraz właściwe żywienie są w stanie oddziaływać na stan oraz funkcjonowanie mikrobioty swoich zwierząt.
W przewodzie pokarmowym świń bytuje ok. 0,5-1,5 tys. gatunków mikroorganizmów. Są to m.in. różnego rodzaju bakterie, grzyby i wirusy. Określa się je mianem mikrobioty.
Większość stanowią organizmy synbiotyczne korzystnie oddziałujące na organizm żywiciela. Bez wątpienia status mikrobiologiczny ma kluczowy wpływ na stan zdrowotny zwierząt oraz ich wskaźniki produkcyjne.
Mikroflora zasiedlająca przewód pokarmowy jest jego integralnym elementem. Stanowi m.in. barierę chroniącą organizm przed wnikaniem patogenów.
Pogłowie świń spada również w Danii
Zasiedlanie w momencie narodzin
Świnie rodzą się ze sterylnym przewodem pokarmowym. Kolonizacja mikrobiotą jelitową rozpoczyna się w momencie narodzin prosięcia.
Zasiedlanie jelit mikroflorą pionierską odbywa się bardzo dynamicznie w wyniku styczności z bakteriami znajdującymi się w bezpośrednim otoczeniu zwierzęcia.
Głównymi gatunkami zasiedlającymi żołądek i dwunastnicę u trzody chlewnej są bakterie z rodzaju Lactobacillus, i Streptococcus, nieco mniejsze populacje tworzą Enterobacteria, Clostridium, Eubacterium i Bifidobacterium.
Od lat prowadzone są badania nad możliwością oddziaływania na funkcjonowanie autochtonicznej mikrobioty jelitowej u świń. Oferowane są dodatki paszowe stymulujące mikrobiotę. Najczęściej są to probiotyki, prebiotyki, synbiotyki, zakwaszane lub zioła.
Dodatki paszowe a mikrobiota
Probiotykami są wyselekcjonowane szczepy bakterii. Prebiotyki to oligosacharydy, związki chemiczne zaliczane do węglowodanów nieskrobiowych. Nie są one trawione w przewodzie pokarmowym. Synbiotyki to preparaty, które w swoim składzie zawierają zarówno probiotyki, jak i prebiotyki.
Nowy numer "Hoduj z Głową Świnie". Zapraszamy do lektury
Preparaty zakwaszające są wykorzystywane jako konserwanty paszy. Charakteryzują się silnym działaniem antybakteryjnym.
Zioła lub preparaty sporządzone na ich bazie posiadają zdolności pobudzające układ odpornościowy trzody chlewnej. W swoim składzie zawierają szereg substancji biologicznie czynnych jak alkaloidy, glikozydy, saponiny, garbniki, olejki eteryczne, terpeny, flawonoidy, śluzy roślinne, pektyny, kwasy organiczne, witaminy oraz sole mineralne.
Naturalne składniki zawarte w ziołach stymulują funkcje odpornościowe organizmu, m.in. podnosząc stężenie immunoglobulin we krwi.
Kwasy organiczne, zarówno średnio-, jak i krótkołańcuchowe, również mogą pozytywnie wpływać na mikrtobiotę świń.
Więcej informacji na ten temat znajduje się w artykule "Mikroflora przewodu pokarmowego". Jego autorami są prof. dr hab. inż. Marek Pieszka, dr Dorota Bederska-Łojewska oraz prof. dr hab. inż. Tadeusz Barowicz z Instytutu Zootechniki - PIB w Krakowie.
Artykuł znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie" nr 1/2022. ZAPRENUMERUJ