Jak postępować z żywymi rybami? Weterynaria odpowiada
Sprzedaż żywych karpi w punktach sprzedaży detalicznej zwiększa się w okresie przedświątecznym. W związku z tym główny lekarz weterynarii informuje jakie należy stosować zasady w trakcie uśmiercania tych zwierząt.
Przepisy prawa, w tym przepisy o ochronie zwierząt, nie regulują szczegółowo sposobu postępowania z żywymi rybami będącymi przedmiotem transportu po sprzedaży detalicznej oraz w czasie ich uśmiercania. GLW przedstawia ogólne zasady wynikające z ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt
Uśmiercanie ryb w punktach sprzedaży detalicznej następuje przez uderzenie w część czołową czaszki lub poddanie działaniu prądu elektrycznego powodujące utratę przytomności w połączeniu z uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego lub przerwaniem rdzenia kręgowego albo dekapitacją.
Czy Europejczycy będą jedli więcej mięsa?
Uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny polegający na minimalizacji cierpienia, w wydzielonym miejscu np. za parawanem, przenośną ścianką lub innym elementem konstrukcji sklepu zapobiegającym udziałowi osób postronnych.
Zabronione jest uśmiercanie ryb w obecności dzieci. Jest to zakaz bezwzględny, zagrożony sankcją karną z art. 35 ustawy.
Czynności związane z uśmiercaniem ryb mogą wykonywać osoby, które ukończyły 18 lat z wykształceniem co najmniej zasadniczym zawodowym lub 3-letnim doświadczeniem przy hodowli ryb.
Ryby powinny być przetrzymywane w szczelnych basenach o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach. Mają być one wypełnione czystą natlenowaną lub napowietrzaną wodą wymienianą nie rzadziej niż co 48 h.
Branża mięsna stawia na jakość wyrobów
Ryby, które posiadają rany i inne uszkodzenia ciała, powinny być uśmiercane niezwłocznie po przybyciu do sklepu.
Sprzedaż ryb jest najbardziej zalecana po uprzednim ich uśmierceniu. W ostateczności w przypadku braku możliwości uboju karpi przed sprzedażą zaleca się postępowanie uwzględniający dobrostan ryb minimalizujące ich cierpienie.
Opakowanie stosowane do przenoszenia ze sklepu żywych ryb bez wody ma pozwalać karpiom na wykorzystanie naturalnej wymiany gazowej przez powierzchnię skóry.
Zasadą stosowania takiego opakowania jest to, aby ryba nie stykała się całą powierzchnią skóry z opakowaniem, jak to np. ma miejsce w przypadku owinięcia ich torbą foliową.
W celu zapewnienia wymiany gazowej opakowanie powinno posiadać elementy odsuwające ciało ryby od powierzchni opakowana np. pojemniki z "ożebrowaniem" lub odpowiednio perforowany wkład z tworzywa umieszczony wokół ciała ryby. Dodatkowo torba, w której umieszczona jest ryba, musi pozostawać niezawiązana.
Większość z nas jest przeciw przemysłowej hodowli zwierząt
Opakowanie z wodą ma być takie, aby ryba nie znajdowała się w nienaturalnej pozycji lub nie była wygięta bez możliwości zmiany pozycji. Dotyczy to w szczególności pojemników o sztywnych ścianach, ale także foliowych toreb. Z uwagi na brak możliwości stałego napowietrzania ilość wody w opakowaniu powinna być co najmniej w stosunku 1:2 masy karpia do masy wody.
Zaleca się aby czas przenoszenia żywej ryby z miejsca zakupu do domu, niezależnie od zastosowanego opakowania, był jak najkrótszy.
W przypadku opakowań bez wody nie należy usuwać elementów pozwalających na odsunięcie ciała ryby od opakowania. W przypadku opakowania z wodą nie należy jej wylewać.
W obu przypadkach nie należy uszczelniać opakowania ani zawiązywać torby, aby umożliwić swobodny dopływ powietrza i tlenu.
- Wytyczne głównego lekarza weterynarii dotyczące postępowania z żywymi rybami będącymi przedmiotem sprzedaży detalicznej znajdziesz TUTAJ.