Bacowie dostaną dopłaty. W Małopolsce ruszy specjalna akcja
W Małopolsce zinwentaryzowano cenne przyrodniczo górskie polany i łąki, których bioróżnorodność i krajobraz mają być zachowane dzięki wypasowi owiec. Chętni bacowie otrzymają dopłaty za wypas na wyznaczonych terenach. Akcja ruszy wiosną przyszłego roku i potrwa przez trzy kolejne sezony.
- Celem projektu jest utrzymanie bioróżnorodności łąk i polan oraz rozwój gospodarki pasterskiej - wyjaśnił Marek Kroczek z Zespołu Parków Krajobrazowych Województwa Małopolskiego. W programie ma wziąć udział kilkudziesięciu baców.
Owce schodzą z pastwisk. Wilki dały się we znaki juhasom
- Jesteśmy na etapie ogłaszania przetargów na usługę. Projekt zakłada dopłaty do 3 tysięcy ha terenów górskich, gdzie byłoby wypasanych łącznie 15 tysięcy owiec - dodał ekspert. W ramach akcji mają także powstać bacówki edukacyjne dla turystów.
Przyrodnicy wytypowali 80 obszarów wypasowych, na których zinwentaryzowano siedliska cennych przyrodniczo roślin.
Są to tereny położone w Popradzkim Parku Krajobrazowym, Południowomałopolskim Obszarze Chronionego Krajobrazu oraz obszarów Natura 2000 zlokalizowanych na tych obszarach.
- Ze wstępnego rozeznania wynika, że są chętni bacowie, którzy podejmą się tego zadania. Zostaną oni wyłonieni w drodze przetargu na usługę wypasu. Przetarg zostanie rozstrzygnięty w połowie stycznia przyszłego roku - zaznaczył Kroczek.
Jak wyjaśnił przyrodnik, wypas owiec ma duże znaczenie dla zachowania bioróżnorodności i zachowania krajobrazu.
Można dostać refundację kosztów zakupu jagniąt, owiec i jałówek
- Prowadzenie wypasu zapewni zachowanie otwartych hal i polan, niezarastanie ich w rytmie sukcesji przyrodniczej, dzięki czemu zwiększa się bioróżnorodność na łąkach. Wieloletnie badania naukowe wykazały, że polany, na których prowadzony jest wypas charakteryzują się większą ilością gatunków roślin, w tym bardzo dużym odsetkiem roślin chronionych i rzadkich - wyjaśnił Kroczek.
Oprócz wpływu na przyrodę i krajobraz, akcja ma także znaczenie dla podtrzymywania i wspierania kultury pasterskiej, która ukształtowała się przez wiele wieków na obszarach górskich.
Szacuje się, że w Polsce jest hodowanych około 200 tys. owiec. Liczba zwierząt drastycznie spadła na początku lat 90. ub. w. Jeszcze w latach 80. tylko na Podhalu hodowano ok. 5 mln owiec.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś