Poprawia się sytuacja producentów jaj. Ceny ciągle rosną
Od drugiej połowy ubiegłego roku poprawia się sytuacja ekonomiczna producentów jaj. Średnia tygodniowa cena tego produktu w UE na początku kwietnia była najwyższa od października 2016 r. Za 100 kilogramów płacono 130,18 euro.
Z analizy rynku przeprowadzonej przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz wynika, że w skali roku stawki poszły w górę o 10,2 proc. Eksperci przypominają, że w 10. miesiącu minionego roku jaja klasy A kosztowały przeciętnie 110-111 euro za 100 kg.
Sytuacja w UE zaczęła się poprawiać jesienią i ceny rosły do końca minionego roku (około 129 euro/100 kg). Od początku stycznia stawki za jaja zaczęły spadać i tak było do końca pierwszej połowy lutego (119 euro/100 kg). Od tego czasu stawki systematycznie rosną - już o blisko 9 proc.
Dane prezentowane przez Komisję Europejską dla poszczególnych krajów wskazują jednak na znaczne wahania cen i niekoniecznie odzwierciedlają faktyczną sytuację na rynkach. W 13 tygodniu bieżącego roku jaja najtańsze były w Wielkiej Brytanii (107,25 euro/100 kg), zaś najdroższe w Szwecji (203,33 euro/100 kg).