Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że bydło rzeźne w Polsce nieznacznie potaniało. Krajowi dostawcy za żywiec wołowy w ostatnim tygodniu października uzyskiwali przeciętnie 6,23 zł za kg.
Ceny zakupu żywca wołowego w ostatnim tygodniu października w Unii Europejskiej nieznacznie wzrosły. Z kolei bydło w Polsce było skupowane średnio o 1 gr za kg taniej niż przed tygodniem.
Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w dniach 26 października 1 listopada bieżącego roku krajowi dostawcy za żywiec wołowy uzyskiwali przeciętnie 6,23 zł za kg.
Cena ta była o 1 gr niższa niż przed tygodniem. Jednocześnie była ona o 1,5% niższa niż na przełomie września i października, ale o 4% wyższa niż przed rokiem.
Pandemia koronawirusa nie wpłynęła na osłabienie brazylijskiej branży mięsa wołowego. Według wstępnych analiz eksport wołowiny w tym roku może pobić rekord i osiągnąć wartość 8 mld dolarów. Kryzys związany z Covid-19 nie wpłynął...
W krajach unijnych od trzeciej dekady września utrzymuje się wzrost cen żywca wołowego.
Pod koniec października średnio w Unii Europejskiej cena bydła rzeźnego klasy R3 wyniosła 354,28 euro za 100 kg, czyli około 1582,73 zł.
Było to o 0,2% więcej niż tydzień wcześniej i o około 1% więcej niż przed miesiącem, a także o 3% mniej niż przed rokiem.
Cena wołowiny tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 298,51 euro za 100 kg, czyli około 1333,58 zł. Było to o 16% mniej niż średnio płacono w Unii Europejskiej.
W ostatnim tygodniu października za kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat średnio uzyskiwano 13,14 zł za kg.
Cena ta była o 5 gr za kg niższa niż tydzień wcześniej i o 2 gr za kg niższa niż przed miesiącem. Była ona jednocześnie o 5% wyższa niż przed rokiem.
Więcej informacji dotyczących hodowli bydła i produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło". ZAPRENUMERUJ