Zautomatyzowana obora na światowym poziomie
W miejscowości Modrzew w woj. mazowieckim powstała najbardziej zautomatyzowana obora w Polsce. Dzięki wyposażeniu w urządzenia do automatycznego doju i żywienia nakład pracy został zredukowany do minimum.
24 lutego zaprezentowano oborę wolnostanowiskową na 170 sztuk krów mlecznych, należącą do braci Radzikowskich. Budowę obiektu rozpoczęto w sierpniu 2014 r. i zakończono w lutym tego roku.
-Nowy obora to pierwszy tak zautomatyzowany obiekt w Polsce, w którym nakład pracy został zredukowany do minimum- mówił Jarosław Wilkowski z GEA Farm Technologies.
Budynek został wyposażony w 3 boksowy robot udojowy firmy GEA, system automatycznego żywienia Mullerup-Mix Fedder, schładzalnik mleka o pojemności 12 tys. litrów ze zbiornikiem buforowym i cyfrowym pomiarem ilości mleka, robot czyszczący ruszta, system bez słupkowych wygrodzeń, poidła ze stali nierdzewnej z systemem cyrkulacji i podgrzewania wody, separator do gnojowicy, automatyczne oświetlenie dzienne i nocne, aktywne czochradła dla krów oraz system elektrycznych mieszadeł slalomowych do gnojowicy.
Zastosowany w gospodarstwie automatyczny system żywienia zapewnia stały dostęp do zawsze świeżej paszy, a wielokrotny przejazd wozu przez stół paszowy stymuluje krowy do większego pobrania TMR-u. Zadanie hodowcy ogranicza się do systematycznego uzupełniania kuchni paszowej w komponenty dawki.
Na uwagę zasługuje zamontowany w oborze system kurtyn powietrznych sterowanych stacją pogodową. Położenie rolet regulowane jest automatycznie w zależności od temperatury powietrza oraz siły i kierunku wiatru.
W budynku zastosowano zagłębione legowiska wyścielone sieczką z domieszką wapna. Wierzchnia warstwa materaca wyścielana będzie separatem, co ograniczy zużycie słomy w gospodarstwie.
-Prowadzimy gospodarstwo rolne od wielu pokoleń. Stanęliśmy przed wyborem likwidacji hodowli i zmiany branży lub dalszego jej rozwoju. Postanowiliśmy zaryzykować i zainwestować w nową oborę, która zostanie zasiedlona już niebawem- mówił Grzegorz Radzikowski.
Więcej na temat obory można będzie przeczytać w kolejnym numerze "Hoduj z Głową Bydło" nr 3 [75 ] 2015 r.