Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że ceny bydła rzeźnego wzrosła zaledwie o 0,1%. Tym samym producenci uzyskiwali za żywiec wołowy średnio 10,92 zł za kg wagi żywej.
Bydło rzeźne w trzecim tygodniu marca podrożało zaledwie o 0,1%. Foto_Remigiusz Kryszewski
Notowania żywca wołowego w trzecim tygodniu marca nieznacznie wzrosły. Producenci za bydło ogółem uzyskiwali średnio 10,92 zł za kilogram wagi żywej, czyli o 0,1% więcej niż przed tygodniem.
Bydło rzeźne w dniach od 13 do 19 marca w ciągu tygodnia podrożało zaledwie o 0,1% do wartości 10,92 zł za kg. Cena ta była o 1,7% wyższa niż przed miesiącem i o 4,2% niż uzyskiwali producenci przed rokiem.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 10,85 zł za kg wagi żywej. Notowania te były o 1,1% niższe niż przed tygodniem i o 1,8% niż przed miesiącem, a także o 1,2% niż przed rokiem.
W rozrodzie stada wykorzystuje nie tylko inseminację i naturalne krycie, ale również embriotransfer. Korzysta także z systemu automatycznego wykrywania i rejestracji kryć, dzięki czemu wszystkie niezbędne informacje może znaleźć w komputerze...
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 11,83 zł za kg. Cena ta była o 0,2% wyższa niż przed tygodniem i o 1,6% niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o 4,3% droższe niż przed rokiem.
Byki powyżej 24 miesięcy w ciągu tygodnia podrożały o 0,4% do wartości 11,63 zł za kg. Cena ta była o 0,9% wyższa niż przed miesiącem oraz o 2,8% niż przed rokiem.
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,95 zł za kg, czyli o 0,5% mniej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 1,3% wyższa niż przed miesiącem, a także taka sama jak przed rokiem.
Jałówki powyżej 12 miesięcy skupowano średnio po 11,60 zł za kg wagi żywej. Były one o 0,5% tańsze niż przed tygodniem oraz o 1,4% droższe niż przed miesiącem. Producenci jednocześnie uzyskiwali o 9,8% więcej za ten żywiec niż przed rokiem.
W trzecim tygodniu marca zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z buhajków do 2 lat średnio po 21,52 zł za kg. Cena ta była o 2% wyższa niż tydzień wcześniej. Ćwierci z krów rzeźnych kosztowały średnio 17,97 zł za kg i były w tej samej cenie co przed tygodniem.
Producenci za byczki w wieku od 8 dni do 4 tygodni w typie mlecznym otrzymywali średnio 889 zł za sztukę. Były one o 3,4% droższe niż przed tygodniem oraz o 21% niż przed rokiem. Za byczki w typie mięsny płacono średnio 1258 zł, czyli o 0,7% mniej niż przed tygodniem oraz o 16,1% więcej niż przed rokiem.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ