Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że ceny bydła rzeźnego wzrosła o 1,2%. Tym samym producenci uzyskiwali za żywiec wołowy średnio 10,91 zł za kg wagi żywej.
Bydło w skupie ponownie podrożało. Foto_Remigiusz Kryszewski
Notowania w skupie żywca wołowego w drugim tygodniu marca ponownie wzrosły. Producenci za bydło ogółem uzyskiwali średnio 10,91 zł za kilogram wagi żywej, czyli o 1,2% więcej niż przed tygodniem.
Bydło rzeźne w dniach od 6 do 12 marca w ciągu tygodnia podrożało o 1,2% do wartości 10,91 zł za kg. Cena ta była o 1,2% wyższa niż przed miesiącem oraz o 7,6% niż uzyskiwali producenci przed rokiem.
Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, dostawcy za bydło w kategorii wiekowej 8-12 miesięcy uzyskiwali średnio 10,97 zł za kg wagi żywej. Notowania te były o 3% niższe niż przed tygodniem i o 5,5% wyższe niż przed miesiącem, a także o 4,8% niż przed rokiem.
Średnia cena bydła rzeźnego w Unii Europejskiej na przełomie lutego i marca wzrosła w ciągu tygodnia o 0,2%. Ceny uzyskiwane przez krajowych producentów były o 5% niższe od średnich unijnych. Na rynku unijnym, jak podaje Biuro...
Dostawcy za byki w kategorii wiekowej 12-24 miesiące uzyskiwali średnio 11,81 zł za kg. Cena ta była o 1,2% wyższa niż przed tygodniem i o 0,9% niż przed miesiącem. Byki te były jednocześnie o 7,6% droższe niż przed rokiem.
Byki powyżej 24 miesięcy w ciągu tygodnia potaniały o 0,2% do wartości 11,59 zł za kg. Cena ta była o 0,6% wyższa niż przed miesiącem oraz o 6,3% niż przed rokiem.
Producenci za krowy uzyskiwali średnio 8,99 zł za kg, czyli o 1,1% więcej niż przed tygodniem. Cena ta była jednocześnie o 2% wyższa niż przed miesiącem, a także o 2,9% niż przed rokiem.
Jałówki powyżej 12 miesięcy kosztowały średnio 11,55 zł za kg wagi żywej. Były one o 0,7% droższe niż przed tygodniem oraz o 0,9% niż przed miesiącem. Producenci jednocześnie uzyskiwali o 13,1% więcej za ten żywiec niż przed rokiem.
W drugim tygodniu marca zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z buhajków do 2 lat średnio po 21,12 zł za kg. Cena ta była o 2% niższa niż w poprzednim tygodniu oraz o 0,5% niż przed miesiącem, a także o 2% wyższa niż przed rokiem.
Producenci za byczki w wieku od 8 dni do 4 tygodni w typie mlecznym otrzymywali średnio 860 zł za sztukę. Były one o 2% droższe niż przed tygodniem oraz o 20% niż przed rokiem. Za byczki w typie mięsny płacono niemal 1267 zł, czyli o 2,4% więcej niż przed tygodniem oraz o 12,9% niż przed rokiem.
Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło" ZAPRENUMERUJ