Wzrósł eksport i opłacalność produkcji mięsa wołowego
Cena skupu żywca wołowego w styczniu wyniosła 6,10 zł za kg, to o 1,8 proc. więcej niż przed rokiem. Jednocześnie cena paszy spadła o 3,8 proc. r/r. W rezultacie wzrosła opłacalność produkcji mięsa wołowego w relacji rocznej.
Cena skupu za 1 kg żywca wołowego w Polsce na koniec I kwartału wyniesie 6,17 zł, w II kwartale 6,39 zł, a w III kwartale 6,46 zł – prognozują analitycy Credit Agricole Bank Polska S.A.
Wzrost cen wołowiny w znacznym stopniu wynikać będzie z silnego popytu zagranicznego, gdzie produkcja tego rodzaju mięsa jest znacznie wolniejsza. Dodatkowo kontynuacja ożywienia gospodarczego sprzyjać będzie wyższemu spożyciu wewnętrznemu wołowiny.
Ożywienie na rynku mięsa wołowego było już widoczne w ubiegłym roku. W ciągu pierwszych 10 miesięcy 2015 r. Polska wyeksportowała w ujęciu wagowym o 17 proc. więcej wołowiny niż przed rokiem. W bieżącym roku tendencja ta ma się utrzymać.
Chcesz wiedzieć więcej? ZAPRENUMERUJ