Współczynniki rozrodu decydują o opłacalności hodowli
Wraz ze wzrostem wydajności krów pogarszają się współczynniki rozrodu, a brakowanie krów rośnie. Jeśli przekroczy ono 10 proc. spada opłacalność produkcji, a hodowca ponosi dodatkowe koszty związane m.in. z opieką weterynaryjną.
Do oceny współczynników rozrodu służy szereg wskaźników. Wśród nich: liczba porcji nasienia zużytego na zacielenie, skuteczność pierwszej inseminacji, długość okresu międzywycieleniowego, dni od wycielenia do wystąpienia pierwszej rui, procent krów u których ruja wystąpiła w ciągu pierwszych 60 dni laktacji oraz procent krów brakowanych ze stada w wyniku zaburzeń w rozrodzie.
Na prawidłowy rozród wpływa m.in. jego organizacja oraz żywienie i pielęgnacja zwierząt.
Najczęściej jednak kłopoty z rozrodem pojawiają się w stadach wysokowydajnych krów. Wzrost wydajności zwierząt przyczynia się do pogorszenia ich płodność.
Jest to związane z zaburzeniami hormonalnymi wywołanymi znacznie szybszym przepływem krwi przez wątrobę niż u zwierząt niskowydajnych. Ponadto na pogorszenie współczynników rozrodu wpływa deficyt energetyczny występujący na początku laktacji zwłaszcza u krów wysokoprodukcyjnych.
Więcej informacji na temat współczynników rozrodu można znaleźć w Hoduj z Głową Bydło nr 5/2015