Wołowina wciąż tanieje w UE. Ale u nas ceny poszły w górę
Marzec był kolejnym miesiącem, w którym spadały ceny wołowiny w krajach Unii Europejskiej. Za ten gatunek mięsa płacono w minionym miesiącu o 1 proc. mniej niż w lutym i o 2,5 proc. poniżej stawek przed roku.
100 kilogramów wołowiny (młode bydło kl. A R3) kosztowało średnio w marcu we Wspólnocie 374,04 euro. W Polsce stawka wynosiła przeciętnie 310 euro i była o 1,8 proc. wyższa niż w lutym - informuje FAMMU/FAPA. W porównaniu ze średnią ceną z marca 2015 r. wołowina była jednak tańsza o 4,3 proc.
W marcu stawki za ten gatunek mięsa poleciały w dół w jedenastu krajach Unii - najbardziej w Niemczech (3,6 proc.), Austrii (2,4 proc.), we Włoszech (2,2 proc.), w Wielkiej Brytanii (1,4 proc.), Słowenii (1,2 proc.), na Litwie (1 proc.) oraz w Portugalii, Francji, Czechach, Belgii i Hiszpanii.
Ceny wzrosły natomiast przede wszystkim w Grecji (2,9 proc.), Szwecji (2,7 proc.), Luksemburgu (2,6 proc.), Finlandii (1,9 proc.), Polsce (1,8 proc.), Holandii (1,7 proc.) oraz w Irlandii, Chorwacji i na Słowacji.