Unia sprowadza coraz więcej wołowiny
Unia Europejska sprowadziła w styczniu w ekwiwalencie mięsa 25,8 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego. To o 8,3 proc. więcej niż w tym czasie przed rokiem.
Najwięcej tego gatunku mięsa Wspólnota zaimportowała tradycyjnie z Brazylii (11,5 tys. ton), Urugwaju (4,5 tys. ton), Australii (2,6 tys. ton) i Argentyny (2,4 tys. ton). Udział trzech wymienionych krajów z Ameryki Południowej w dostawach do Wspólnoty wyniósł 71,3 proc. - informuje FAMMU/FAPA. W omawianym okresie sprowadzono ponadto nieco ponad 2 tys. ton mięsa z USA oraz 755 ton z Nowej Zelandii.
Wołowina z Polski trafi do Czarnogóry
Państwa UE wyeksportowały z kolei 44,7 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa), czyli o 12 proc. więcej niż przed rokiem. Wysyłki do Turcji, Wybrzeża Kości Słoniowej, Izraela i Norwegii wzrosły odpowiednio o 130,1 proc. (3,6 tys. ton), 16 proc. (3,1 tys. ton), 186,6 proc. (2,8 tys. ton) i 19,3 proc. (1,8 tys. ton). Więcej towarów z Unii trafiło też do Libii (187,9 proc. do 1,5 tys. ton), Algierii (4,3 proc. do 1,4 tys. ton) oraz do Chin (39 proc. do 927 ton).
Obniżyły się za to wysyłki do Hongkongu (31 proc. do 3,7 tys. ton), Libanu (25,2 proc. do 3,5 tys. ton), Ghany (3,1 proc. do 2,5 tys. ton), Bośni i Hercegowiny (19,1 proc. do 2,1 tys. ton) oraz do Szwajcarii (15,2 proc. do 1,6 tys. ton).
Unia pozostawała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami. Biorąc jednak pod uwagę ujemny bilans (-9,7 tys. ton) w handlu mięsem (świeże, chłodzone, mrożone oraz konserwowane) Wspólnota była importerem netto tego gatunku mięsa.