Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa informuje, że w drugim tygodniu stycznia cena żywca wołowego wzrosła. Dotyczy to zarówno bydła w wadze żywej jak i w rozliczeniu poubojowym.
Żywiec wołowy w drugim tygodniu stycznia podrożał. Jego cena była o 2% wyższa niż przed miesiącem oraz o 7% wyższa niż przed rokiem.
Ceny zakupu żywca wołowego w dniach 11-17 wyniosły 6,61 zł za kg i były o 1 gr za kg wyższe niż w poprzednich notowaniach.
Żywiec wołowy był jednocześnie o 2% droższy niż na początku grudnia 2020 r. oraz o 7% droższy niż przed rokiem.
W krajach unijnych, jak informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, średnia cena zakupu bydła rzeźnego klasy R3 od początku 2021 r. jest stabilna.
Na przełomie drugiego i trzeciego tygodnia stycznia notowania bydła podobnie jak tydzień wcześniej, ukształtowały się na poziomie 364,61 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej. W przeliczeniu na polską walutę daje to około 1656,11 zł za 100 kg.
Obora wykonana z elementów prefabrykowanych i kryta płytą warstwową zapaliła się w nocy z niedzieli na poniedziałek. Przebywało w niej 200 krów, z których 110 padło. Do pożaru doszło w nocy z niedzieli na...
Cena ta była o 1% wyższa niż przed miesiącem, ale o 2% niższa niż przed rokiem. Cena zakupu bydła tej klasy w Polsce wyrażona w walucie unijnej wyniosła 322,14 euro za 100 kg, co daje około 1463,21 zł za 100 kg. Było to o 12% taniej od średniej ceny uzyskiwanej w Unii Europejskiej.
W dniach 19 stycznia ceny skupu byków w wadze żywej w Polsce wynosiły średnio 7,40 zł za kg i były o 6 gr za kg wyższe niż przed tygodniem.
Jałówki kosztowały średnio 6,79 zł za kg i były o 6 gr za kg droższe niż przed tygodniem, a krowy skupowano po 4,80 zł za kg, to o 2 gr za kg drożej niż płacono 12 stycznia.
Za byki w rozliczeniu poubojowym płacono średnio 13,62 zł za kg, to o 12 gr za kg więcej niż przed tygodniem. Cena poubojowa jałówek wyniosła 13,03 zł za kg i była o 11 gr za kg wyższa niż uzyskiwali producenci 12 stycznia.
Krowy z rozliczeniu poubojowym kosztowały 10,77 zł za kg i były o 21 gr za kg droższe niż przed tygodniem.
W zakładach mięsnych w drugim tygodniu stycznia ćwierćtusze wołowe kompensowane z buhajków do 2 lat sprzedawano przeciętnie po 13,76 zł za kg.
Było to o 2% drożej niż tydzień wcześniej i o 0,5% drożej niż przed miesiącem, a także o 7,5% drożej niż w analogicznym tygodniu 2020 r.