Produkcja wołowiny idzie w górę. Jest na wysokim poziomie
Komisja Europejska prognozuje, że w bieżącym roku kraje Wspólnoty wyprodukują 7 mln 857 tys. ton wołowiny. To o 2,5 procenta więcej niż rok wcześniej.
Eksperci z Brukseli szacują, że w przyszłym roku wytwórczość tego gatunku mięsa utrzyma się na wysokim poziomie, ale w następnych latach ponownie zacznie spadać - informuje FAMMU/FAPA. Tempo obniżki produkcji będzie jednak mniejsze niż w latach 2005-2013.
Pod koniec prognozowanego okresu (2025 r.) wytwórczość wołowiny w UE osiągnie 7 mln 554 tys. ton i będzie o około 4 proc. niższa niż jej szacowana wielkość w bieżącym roku.
Choroba niebieskiego języka szerzy się w Europie
Wywóz żywca oraz mięsa ze Wspólnoty będzie utrzymywał się w bieżącej dekadzie na stabilnym, wysokim poziomie około 260 tys. ton. Należy się jednak spodziewać zmian w kierunkach unijnego eksportu.
Rosja po ewentualnym zniesieniu embarga będzie sprowadzać mniej wołowiny z Unii ze względu na niższy popyt oraz wzrost znaczenia innych dostawców. Tymczasem nowe możliwości zbytu zaoferują kraje azjatyckie (Hongkong, Chiny, Filipiny, Tajlandia, Korea Południowa), Bliski Wschód, a po zniesieniu barier handlowych również Stany Zjednoczone oraz Arabia Saudyjska.
Według prognoz Komisji Europejskiej, w 2015 r. import omawianego gatunku mięsa do Wspólnoty obniży się o 2 proc. do 301 tys. ton, zaś w całym prognozowanym okresie przywóz będzie wyższy niż w poprzedniej dekadzie - średnio 326 tys. ton.
Spożycie wołowiny w UE wzrośnie, a później będzie na stabilnym poziomie przed kolejnym spadkiem. Do końca prognozowanego okresu konsumpcja obniży się do 10,3 kg na osobę. Z kolei ceny mięsa na światowym rynku od 2016 roku będą spadać z powodu zwiększonej podaży ze strony producentów w Stanach Zjednoczonych, Brazylii i Argentynie.
We Wspólnocie w drugiej połowie prognozowanego okresu za tonę mięsa trzeba będzie średnio zapłacić około 3470 euro.